Кухня Рецепти

Імбирні пряники-медяники. Перевірений рецепт медового тіста та айсингу для розпису пряників

Пряники із медового тіста зберігаються до півроку. Їх можна розфарбовувати айсингом або глазур’ю, формувати пряничні будиночки, робити прикраси на торт та ялинку. Таке печиво стане чудовим подарунком на зимові свята, а готуючи його на замовлення, можна навіть заробити.

10.12.2018 16:38

  • Пряники можна пекти за 2–3 тижні до свята. За цей час вони тверднуть, стають хрумкими.
  • Якщо хочете, щоб вони стали м’якими, на ніч у ємкість із печивом покладіть скибки яблука чи шкірку, зверху накрийте кришкою. Самі пряники не мають дотикатися до шкірки. Зранку пряники стануть м’якими і набудуть чудового яблучного аромату.
  • Практично всі варіанти тіста на натуральному меді відразу липкі. Якщо передати борошна, тісто буде забите.
  • Щоб тісто набуло правильної консистенції, стало менш липким, його треба витримати в холодильнику принаймні 12 годин. Бажано 24.
  • Добре замішане тісто має бути, як якісний м’який пластилін, ледь-ледь липнути до рук.
  • Розкачувати його можна між двома аркушами пергаменту, тоді воно не липнутиме. Зняти верхній аркуш, вирізати формочками фігурки (не впритул!), зайве тісто зняти, і прямо на нижньому пергаменті поставити у піч. Не пошкодиться жоден пряник, і всі будуть ідеальної форми.
  • Часто випечені пряники погано відстають від паргаменту. Це залежить від його якості. Щоб запобігти прилипанню печива, треба злегка змастити пергамент олією (буквально краплею), припудрити борошном. Знімати з пергаменту печиво, тільки коли охолоне.
  • Ідеальна альтернатива пергаменту – антипригарний килимок для печива, згодиться і силіконовий.
  • Розкачувати тісто можна і між двома аркушами харчової плівки, але із плівки пряники треба переносити на деко з пергаментом. І тому пряники не завжди вдаються ідеальної форми.
  • Глазур для розмальовування пряників краще робити з білками (така має набагато гарніший вигляд), ніж тільки з пудри і лимонного соку.

Імбирні пряники-медяники

100 г масла, 125 г цукру, по 1 ч. ложці мелених гвоздики, анісу та кориці, 2–3 ч. ложки меленого імбиру, 0,5 ч. ложки солі, 500 г борошна, 250 г меду, 10 г какао, 2 яйця, 10 г розпушувача.

На невеликому вогні, постійно помішуючи, розігріти мед, масло, цукор до повного розчинення. Перемішати всі спеції (гвоздику, аніс, корицю, імбир), сіль, какао і додати все це у медово-масляну суміш. Коли вона охолоне до теплого стану, вбити 1 яйце. Борошно перемішати з розпушувачем і поступово всипати до суміші. Тісто має бути м’яким і податливим, як пластилін. Залишити його на 3 год у холодному місці. Розкачати пластом завтовшки 1 см і вирізати фігурки. Випікати хвилин 10 хв у розігрітій духовці (200 °С).

Айсинг (глазур) для розфарбовування пряників

1 білок, 150 г цукрової пудри, 1 ч. ложка лимонного соку, харчовий барвник.

Збити охолоджений білок, поступово додаючи цукрову пудру, протягом 10 хв (не менше!). Консистенцію регулювати кількістю пудри. Айсинг має литися густою, але цільною цівкою. Відтак додати лимонний сік і збивати ще 3–4 хв. Розділити на порції і підфарбувати харчовими барвниками, розведеними у кількох краплях води або гелевими. Помістити глазур у кондитерський мішечок або пакетик із надрізаним кінчиком і прикрасити остиглі фігурки.