Чим корисний гарбуз і кому його не можна вживати

Гарбуз — справжній король осіннього меню. До того ж, це ціла аптека, в якій містяться ліки від багатьох хвороб. Про його користь кажуть всі лікарі. Однак гарбуз може принести як користь, так і шкоду нашому здоров’ю. Давайте розбиратися.

У гарбузі міститься ряд вітамінів. Наприклад, вітаміни групи B сприяють зміцненню нервової системи, допомагають знижувати дратівливість і втому, корисні вони і для пам’яті. Вітаміни A і E є найбільш відомими антиоксидантами: речовинами, які запобігають руйнування молекулами клітин, що викликають рак.

Крім того, ці вітаміни відомі унікальними властивостями, що омолоджують і поліпшують зовнішній вигляд. У гарбузі міститься нікотинова кислота, здатна запобігти серцевим нападам. Вітамін C прискорює одужання людини при застуді, тому хворим буде корисний гарбузовий суп. Даний овоч корисний і іншим. Його вживання позитивно впливає на печінку і шлунково-кишковий тракт, прискорює обмін речовин і виводить з організму токсини.

Кому не можна їсти гарбуз

Виключити з раціону гарбуз слід при таких захворюваннях:

  1. Цукровий діабет
  2. Захворювання травного тракту в гострій формі    
  3. Гастрит    
  4. Виразка дванадцятипалої кишки    
  5. Порушення кислотно-лужного балансу в організмі

Не можна зловживати сирим гарбузовим насінням при вагітності: це може загрожувати передчасними пологами. Сік гарбуза принесе шкоду при порушеннях травлення: він може викликати нудоту, здуття і діарею. Запечений гарбуз має м’який проносний ефект і може викликати діарею. У всіх інших випадках гарбуз принесе безсумнівну користь здоров’ю.

Перед застосуванням будь-яких засобів народної медицини проконсультуйтеся з лікарем!

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook