Здоров'я та краса Краса

Чому звичайні бур’яни дуже корисні для здоров’я

Чи знаєте ви, що бур’яни, які ми звикли виполювати в саду, дуже корисні для здоров’я? Про найцінніші з них ми розповімо далі.

Більшість рослин із саду є корисними для здоров’я. І мова не тільки про ту зелень, що спеціально вирощується — салат (латук), петрушка і т.п. Найзвичайнісінькі бур’яни, які напевно є в кожному саду, містять безліч цінних для здоров’я речовин та вітамінів.

Подорожник

Наземна частина рослини містить вітаміни (А, С, К), каротин, полісахариди, органічні кислоти, флавоноїди, солі калію. З подорожника готують борщ, суп, салат, дієтичну ікру. Велике листя маринують.

Яглиця

Яглиця здавна цінується за велику кількість вітамінів. У стародавні часи навіть вживалася фраза: «Тільки до яглиці б дожити». Старці, монахи та селяни додавали листя яглиці в їжу, а під час війни цей бур’ян врятував тисячі життів. Яглиця містить вітамін C, каротин, глюкозу, рослинний білок, клітковину, цинк, мідь, кальцій, калій, залізо.

Лікарськими вважаються молоді пагони яглиці. Їх додають у компоти та чаї, готують настої, солять, заморожують, консервують. Маринована та квашена яглиця може замінити капусту.

Портулак (верблюжка)

Портулак — рослина зі сланкими червонуватими стеблами, округлим м’ясистим листям і гарним смаком. Містить вітаміни А і С, жирні кислоти омега-3. Для приготування салату можна використовувати стебла та листя. Крім салату, з листя портулаку роблять смачні маринади.

Кульбаба

Кульбабу називають «еліксиром життя»: всі її частини дуже корисні для здоров’я. Ї застосовують у гомеопатії, народній та офіційній медицині, кулінарії. Кульбаба багата кальцієм, залізом, бета-каротином, жирними та ефірними оліями, білками, флавоноїдами. Наземна частина рослини містить вітаміни А, В2, С, протеїн, нікотинову кислоту, фосфор, магній.

Червона конюшина (лугова)

Конюшина багата білком, вітамінами В, С, Е, К, каротином, мікроелементами та ефірними оліями. Із суцвіть конюшини готують чаї, з молодого листя — салати та супи. 

Кропива

Про користь кропиви відомо з часів Авіценни. Містить вітаміни (групи В, С, Е, РР, К), клітковину, калій, залізо, кальцій, магній, макроелементи, 7 різновидів органічних кислот.

Завдяки високому вмісту вітаміну K кропива сприяє швидкому згортанню крові. Кропиву застосовують засоленою, квашеною, сушеною, свіжою. З неї роблять желе, варять варення, додають в супи та борщі.

Реп’ях

Насіння реп’яху багате вітамінами та мікроелементами, жирними оліями. Корені містять вітамін С, інулін, протеїн, стеаринову та пальмітинову кислоту. Коріння та насіння реп’яхів додають в борошно і використовують у діабетичній кухні. З реп’яха також готують голубці та рулетики — вони виходять ніжними й пікантними. На Сході коріння реп’яха використовують замість картоплі: його смажать і запікають. Коріння і стебла реп’яха поживні та малокалорійні, за регулярного вживання допомагають боротися з зайвою вагою.

Перед застосуванням будь-яких засобів народної медицини проконсультуйтеся з лікарем!

Джерело