Чому не потрібно виливати воду з-під макаронів: маленький секрет шеф-кухарів

Цей простий інгредієнт зробить ваші страви смачнішими.

У процесі кипіння з борошна в воду виділяється крохмаль. Тому після варіння макаронів залишається білувата каламутна рідина. Більшість людей виливає її в раковину. Але тільки не шеф-кухарі. Вони називають її «рідким золотом». Адже саме ця каламутна рідина допоможе зробити соус для пасти густим і однорідним.

Дуже часто замість соусу на тарілці виявляється якась незрозуміла калюжка. Так виходить тому, що вода і масло в суміші розшаровуються. Тут-то і стане в нагоді рідина з-під макаронів: вона потрібна для емульсіфікаціі.

Емульсіфікація – це процес з’єднання в однорідну суміш двох рідин, які інакше б не з’єдналися. Крохмаль виступає як емульгатор і загущувач. Просто додайте кілька ложок води з-під макаронів в свій соус і повільно перемішайте. В результаті ви отримаєте густу кремову консистенцію.

Для соусів можна використовувати воду не тільки від макаронів, але і від сочевиці, квасолі, бурого рису. У всіх них багато крохмалю.

Є і ще один плюс застосування цієї рідини. Якщо не промивати макарони після варіння, на них залишиться шар крохмалю, який скріпить їх з соусом. Тоді смак вашої пасти буде неперевершеним. Цей трюк спрацює з будь-яким соусом: томатним, вершковим Альфредо і навіть з песто.

Є кілька методів зберегти воду після варіння:

  • Як завжди відкиньте макарони в друшляк, але воду злийте в миску.
  • Варіть в спеціальній каструлі з вбудованим друшляком. Це полегшить процес. Просто вийміть друшляк, а вода залишиться в каструлі.
  • Довгі макарони на кшталт спагетті і феттучині виймайте з води спеціальними щипцями.
  • Дрібні макарони діставайте шумівкою.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook