Кухня Рецепти

5 особливо смачних рецептів кави + бонус – рецепт пряного соусу до кави і чаю

Така розкішна кава не тільки збадьорить, а й додасть піднесеного настрою на весь день! Довашої уваги рецепт кави по-туринськи, по-арабськи, капітанської, сирної і кавового киселю. А ще бонус – сироп до кави і чаю.

29.11.2018 11:35

Капітанська кава

50 г меленої кави, 500 мл води, 4 жовтки, 4 ложечки цукру.

Збити жовтки із цукром і, постійно помішуючи, не поспішаючи, додавати гарячу, свіжозаварену каву. Можна додати ваніль, корицю й какао або в кожну чашку кави покласти 1 ложку збитих вершків і посипати какао. Можна також влити чарочку лікеру або настоянки.

Кава по-арабськи

5–7 г на 100 мл води, 1 ч. ложка цукру.

На дно турки насипати цукор, поставити на вогонь. Коли цукор почне карамелізуватися (при цьому він набуватиме коричневого кольору), влити воду. Довести до кипіння, зняти з вогню, насипати каву (додати по дрібці кориці і кардамону) і закип’ятити.

Сирна кава

2 ч. ложки меленої кави, 100 мл води, 50 мл вершків (10%), 50 г м’якого плавленого сиру (типу «Янтар», «Дружба», у ванночці), 0,5 ч. ложки цукрової пудри.

Зварити міцну каву: у турці залити мелену каву водою (кімнатної температури), поставити на маленький вогонь. Коли підніметься пінна «шапка», зняти турку з вогню, зачекати кілька секунд, коли «шапка» осяде, знову поставити на вогонь. Повторити двічі. Відставити, долити 1 ч. ложку холодної води (щоб добре осіла гуща), накрити блюдцем. Підігріти вершки, не доводячи до кипіння. У гарячі вершки додати сир (столова ложка з чубком), цукрову пудру і гарячу каву. Збивати блендером протягом 10 с. Налити у прогріті чашки (обдати окропом і витерти серветкою або прогріти у мікрохвильовці). Виходить густий тягучий напій із безліччю дрібних бульбашок із вишуканим вершковим смаком, схожим на тале морозиво.

Кава по-туринськи

250 мл молока, 90 г чорного шоколаду, 200 мл міцної кави, збиті вершки (33%).

У молоко додати подрібнений шоколад, поставити на невеликий вогонь, варити, помішуючи, до розчинення шоколаду. У келих налити шоколад (1/3 об’єму), зверху акуратно (по лезу ножа, щоб не змішувалися шари) налити каву (1/3 об’єму) і викласти збиті вершки (збивати охолоджені до загусання). Можна посипати тертим шоколадом.

Кавовий кисіль

2 ст. ложки меленої кави, 450 мл води, 0,5 скл. 10% вершків (або молока), 1–2 ст. крохмалю, 2–3 ст. ложки цукру, спеції.

З кави і води зварити каву. У холодне молоко або вершки додати крохмаль і ретельно перемішати. Довести до кипіння каву і тонкою цівкою влити молочно-крохмальну суміш. Помішуючи, довести до кипіння, варити до загусання. Додати цукор, спеції (корицю, ваніль абощо), перемішати, охолодити. Можна прикрасити шоколадом.

Пряний сироп до кави й чаю

230 мл води, 150 г коричневого цукру, по 0,5 ст. ложки бутонів гвоздики і коробочок кардамону (або 0,3 ч. ложки меленого), по 0,5 ч. ложки меленої кориці, анісу, ваніліну та імбиру, 0,25 ч. ложки меленого мускатного горіха.

Змішати всі складники, довести до кипіння, зменшити вогонь, варити до загусання (приблизно 15 хв), періодично помішуючи. Процідити, перелити у пляшку, додавати до кави або чаю.