Вирощений врожай капусти потрібно вміти зберегти свіжим та соковитим до самої весни. Однак зазвичай, відбувається навпаки: при зберіганні більша частина врожаю капусти починає гнити та вкриватися слизом.
Правильний збір
Збирайте капусту, коли нічна температура буде від +5 до 0°С, але не нижче нуля.
Виберіть для цього суху й сонячну погоду.
Ніж для зрізання качанів має бути гострим.
Прибирайте з качанів 2-3 верхніх листки, не більше.
Беріть качани міцні, без пошкодження, не заморожені та не ураженні хворобою чи шкідниками.
Перед закладкою капусти в підвал, підготуйте його. Щоб прибрати конденсат, який утворюється в підвалі, розкладіть по периметру приміщення не потрібні журнали, газети та картон. Вони вберуть всю вологу, але раз на тиждень замініть їх новими такими ж матеріалами.
Зберігання в дерев’яних ящиках
Такі ящики мають бути з бічними щілинами. Складіть туди капусту, але на початку загорніть кожний в 3-4 шари паперу. Не загортайте їх в газети, щоб типографська фарба не ввібралася в овочі.
Умови зберігання
Температура для зберігання капусти має бути в межах від 0 до +2°С. Нижча, цього показника температура, підморозить капусту, від чого вона втратить корисні та смакові властивості.
Вологість в приміщенні має бути від 80 до 90%.