У кожної господині свій улюблений рецепт тіста для вареників, яке зазвичай уже готують без жодних рецептів – на око. І скільки господинь – стільки й нюансів приготування: одні готують на воді, інші на молоці або кефірі, з яйцем або без, з олією або без. Та заварне тісто для вареників – одне з улюблених у багатьох господинь. І не даремно!
По-перше, це тісто універсальне. З нього можна готувати і вареники, і пельмені, і навіть для чебуреків воно підходить! По-друге, воно дуже м’яке, еластичне. Тому ліпити з нього – саме задоволення, варенички не розліплюються. По-третє, вареники та пельмені з такого тіста можна заморожувати – і вони не тріскаються. І головне – вони дуже смачні, бо тісто суперніжне, не туге і тане в роті!
Одне слово, якщо ви досі не готували заварне тісто для вареників і пельменів – саме час спробувати. Хоча б перший раз рекомендуємо дотримуватися рецепту. А коли наб’єте руку – можна готувати і на око! До речі, замість окропу можна використати киплячий відвар картоплі (варите картоплю для начинки, зливаєте відвар і замішуєте тісто, а картопля тим часом холоне). А яйця можна не давати зовсім – теж гарне тісто вдається! Тільки у такому разі кількість борошна треба зменшити.
Заварне тісто для вареників і пельменів
- 1 скл. окропу, 1 яйце, 1 ч. ложка цукру, 0,5 ч. ложки солі, 2-3 ст. ложки олії, борошно (скільки вбере тісто, приблизно 4 скл.).
Яйце збити з сіллю, цукром, та олією. Додати 3 скл. борошна, перемішати ложкою, влити окріп (100 ОС), додати ще склянку борошна, перемішати ложкою, потім вимісити руками. Накрити рушником (щоб тісто залишалося теплим), одразу ліпити вареники, пельмені або чебуреки.
Читайте також:
- Соуси для вареників
- «Троянди» (ліниві вареники). І для тих, хто постить, і для любителів м’яса