Заварна паска
- Тісто для паски: 200 мл вершків (10-20%), 250 мл молока, 40 г дріжджів пресованих, 285 г (1,5 скл.) цукру, 10 г ванільного цукру, 150 г масла, 50 мл олії, 5 яєць, 1 ч. л. солі, 0,9-1 кг борошна, 100-200 г родзинок, цукатів.
- Глазур: 1 ч. л. желатину, 2 ст. л. води, 1 ст. цукру, 4 ст. л. води, сік лимона.
Молоко підігріти до 35°C, відлити 1/4 і додати 1 ст. л. цукру, розчинити дріжджі, залишити на кілька хвилин. Інше молоко закип’ятити, поступово додати 3 ст. л. борошна, розмішати. Окремо підігріти вершки (використовувати домашню сметану), додати до заварного тіста, розмішати, охолодити до теплого, додати дріжджі, розмішати, накрити рушником, залишити на 1 годину.
Розтопити масло, збити білки з сіллю на великій швидкості, окремо збити жовтки з цукром і ванільним цукром (можна з цедрою), до світлого кольору. До тіста додати жовтки, масло, олію, борошно, вимісити, потім додати збиті білки, замісити тісто.
Залишити тісто на 1.5 години, щоб воно подвоїлося в об’ємі. Додати в тісто запарені в окропі, просушені та обкачані в борошні родзинки, вимісити, залишити на ще 1 годину для подвоєння.
Легенько вимісити тісто і ложкою накласти у форми на 1/3-1/2 частину. Верх вирівняти рукою, змащеною олією. Залишити тісто в формах для підйому, поки воно не підніметься на 2 см до верху форми, приблизно 1-1.5 години. Паску можна змастити збитим яйцем (не обов’язково).
Випікати при 180°C 25 хвилин, потім знизити температуру до 160°C і випікати ще 25 хвилин (орієнтуйтеся на свою духовку). Якщо верх паски починає підгорати, прикрийте його фольгою. Готові паски можна прикрасити глазур’ю.
Глазур
Желатин залити водою, залишити на кілька хвилин, щоб набух. Воду з цукром нагріти на вогні, поки цукор не розчиниться. Зняти з вогню, додати набухлий желатин, перемішати. Збивати на великій швидкості 5-7 хвилин, додати трохи соку лимона. Наносити глазур на ледь теплі паски.
Рецепт і фото Тетяни Мельничук
Радимо також інші перевірені рецепти паски від господинь:
- Паска польська з мигдалем та ромом
- “Бабусина паска” – найсмачніша! За цим рецептом пекла бабуся, мама, я, а тепер моя донька