Маєте заморожені ягоди і не знаєте, що з ними приготувати, окрім пирогів та вареників? Боїтеся, що коли довго не буде світла можуть попливти? Не варення ж узимку варити! Ми зібрали чудові рецепти випічки: торти, кекси, сирники із замороженими ягодами. Готуйте і смакуйте, на здоров’я!
Торт “Вишня в шоколаді”
- Діаметр форми – 26 см. Склянка – 250 мл.
- 1 л вишень (у власному соку без кісточок, заморожених або свіжих), 1 ст. ложа соди , 8 яєць, 2 скл. цукру, 5 ст. ложок какао, 2 скл. борошна.
З вишень злити сік, додати до них соду, залишити на 1 год. Білки збити з 2 скл. цукру до стійкості, по одному додати жовтки, по ложці додавати суміш какао і борошна, легко розмішуючи ложкою. Насамкінець додати вишні, вимішати і спекти 3 коржі. Пекти приблизно десь 30 хв при 190 ОС.
- Крем: 3 яйця, 1,5 скл. цукру, 0,5 л молока, 1 ст. ложка борошна, 2 ст. ложки какао, 500 г масла.
Збити яйця з цукром, борошном, какао і молоком. Варити на невеликому вогні до загустіння. Масло з бити, потім по ложці додавати охололий заварний крем.
Пісний кекс
- 1 ч. ложка розпушувача, ¼ ч. ложки солі, 1 п. ванільного цукру, 2 ст. ложки какао, 3 ст. ложки меду, 0,5 скл. цукру, 400 г вишень без кісточок (заморожених або консервованих у своєму соку), 2 скл. борошна, 0,5 скл. олії.
Вишні розморозити у мисці, відцідити, сік перелити. До соку долити теплої води так, щоб вийшла 1 скл. рідини. Духовку розігріти до 180 °С. Форму або маленькі формочки змастити олією. Борошно змішати з какао і розпушувачем, просіяти окремо в миску. У глибокій мисці змішати олію, мед, цукор, ванільний цукор і сіль, влити вишневу воду, розмішати до розчинення цукру. Додати вишні й борошно, розмішати до однорідного стану, перелити у форму, випікати приблизно 50 хв, готовність перевірити зубочисткою. Готовий кекс трохи остудити у формі, а потім повністю на решітці, посипати цукровою пудрою.
Сирник з чорницею на тертому тісті
- Форма 20Х30, склянка 200 мл. 250 г маргарину, 5 жовтків, 1 скл. цукру, 1 ч. ложка розпушувача, 100 г сметани, 3 скл. борошна.
- Сирна маса. 1 кг кисломолочного сиру перемолоти, 2 яйця, 1 скл. цукру, 2 ст. ложки крохмалю, 100 г масла, сік лимона.
- Білкова маса. 5 білків збити з 1 скл. цукру, додати 2 ст. ложки крохмалю, 1 п. вишневого киселю.
Пляцок “Смакота”
- Форма 25Х35 см. Тісто: 0,5 скл. цукру, 250 г маргарину, 6 жовтків, 3 ст. ложки сметани, 3 скл. борошна, 2 ч. ложки розпушувача.
- Для першого коржа: 1,5 скл. маку, 1 ст. ложка масла, 0,5 скл. цукру, 1 яйце, 3 ст. ложки борошна, 1 ч. ложка розпушувача.
- Для другого коржа: 1,5 скл. вишень (можна заморожених), 0,5–1 скл. горіхів, 6 білків, 1 скл. цукру.
- Заварний крем: 500 мл молока, 0,5–1 скл. цукру, по 2 ст. ложки (можна з невеликим чубком) крохмалю і борошна, 1 яйце, 200–300 г масла, ванілін.
Коржі
Тісто. Потерти маргарин у борошно, швидко перемішати, додати решту складників, швидко замісити тісто, зібрати у кулю. Розділити на 3 частини (дві більші та одну меншу), покласти в холодильник на 2 год або в морозильник на 40 хв.
Корж з маком: одну більшу частину тіста розкотити на пергаменті (приблизно 30Х40 см), перенести у деко, сформувати бортики. Викласти макову масу (з’єднати з пропареним меленим маком всі складники), поверх натерти або порізати дрібнити смужками меншу частину тіста. Випекти при 170 ОС приблизно 40 хв.
Корж з вишнями: розкотити тісто на пергаменті, перенести у деко, сформувати невеликі бортики, викласти вишні (розморожені або свіжі (їх перемішати з цукром), відцідити сік) і горіхи, а зверху викласти білки, збиті з цукром у стійку піну. Випекти при 170 ОС до готовності.
Крем
Крем: крохмаль, борошно, яйце добре перемішати, розчинити в 1/3 порції холодного молока. Решту молока з цукром підігріти, щоб цукор розчинився, довести до кипіння.
Відтак влити в нього приготовлену борошняну суміш тонкою цівкою, безперервно помішуючи, підігрівати на невеликому вогні, поки загусне (але не доводити до кипіння!). Можна готувати на водяній бані. Знявши з вогню, остудити за кімнатної температури.
Масло збити до білого кольору і поступово, по 1 ст. ложці, ввести холодну заварну масу. Додати ванільний цукор. Можна влити 2 ст. ложки коньяку або лікеру, додати дрібно потерту лимонну або апельсинову цедру, горіхи тощо.
Скласти пляцок: корж з маком, крем, корж з вишнями. Боки обмазати кремом, а зверху буде красиве безе. Витримати добу у холодильнику.
Рецепт і фото Інни Семенюк
Кекс із чорницями
- На 2 кекси: 600 г борошна, 15 г розпушувача, 300 г цукру (взагалі кекс в міру солодкий, тому, якщо хочете, то можна і 400 г), 120 г масла (кімнатної температури), 210 г молока, 110 г олії, 5 яєць, ваніль, щіпка солі (7 г), 300-400 г ягід (в мене заморожена чорниця, можна перемішати з ложкою крохмалю, щоб не сильно пускали сік; можна спробува і з іншими ягодами).
Пишний пиріг з чорницею
- 2 яйця, 120 г цукру, 70 мл молока, 90 г масла, 70 мл олії, 200 г борошна, дрібка солі, 1 ч. ложка цедри лимона, 1 ч. ложка цедри апельсина, 1 ч. ложка розпушувача, 300 г чорниці.
Увімкнути духовку на 180 ОС. Яйця збити з цукром добіла. Продовжуючи збивати, влити молоко, олію, розм’якшене масло. Збити ще хвилинку, додати просіяне борошно, цедру, розпушувач, перемішати ложкою. Тісто має бути, як густа сметана: падає з лопатки, а не ллється. Залишити на 10 хв. Чверть ягід змішати з тістом (якщо заморожені – до кінця не розморожувати). Дно форми (20 см) застелити пергаментом, змастити олією. икласти тісто, розрівняти, випікати 15 хв, дістати, рівномірно викласти зверху чорницю, акуратно втиснути в пиріг. Пекти ще 30-35 хв до рум’яності, готовність перевірити шпажкою. Охолодити пиріг 10-15 хв у формі.
Радимо також приготувати:
- Мій фірмовий ягідний квас. Смачний і натуральний! Готую з усіх заморожених ягід
- Торт з малиновим конфі та компоте. Три вишукані рецепти