КАНАПЕ. На чорний хліб можна намазати: кропне масло (розм’якшене масло змішати з дрібно нарізаним кропом); гірчичне масло (на 50 г масла – 1 ч. ложка гірчиці); сирний крем (вершковий сир змішати з тертим твердим сиром 1: 1 або вареним яйцем); майонез із зеленню або дрібно нарізаним свіжим огірком.
Під шматочок оселедця можна покласти: кружальце вареного яйця; шматочок маринованого болгарського перцю; скибочку зеленого яблука; кільце цибулі.
Прикрасити можна: тонкими скибочками лимона або лайма; половинкою помідора чері; маслинами; листочком шпинату; картопляним пюре (викласти кондитерським шприцом на пекарський папір, припекти у духовці); посипати кмином, коріандром або кунжутом.
РУЛЕТИКИ з оселедцем. На скибочки чорного хліба викладати шматочки рулету завтовшки 2 см (щоб зробити рулетики, треба: килимок для ролів накрити харчовою плівкою; на неї викладати шарами: 2 терті варені яйця, змішані з майонезом; терта варена морква, змішана з майонезом; тертий буряк, змішаний з майонезом; подрібнене філе оселедця, змішане з посіченою зеленою цибулею; за допомогою плівки зробити щільний тонкий рулет, охолодити упродовж кількох годин).
ОСЕЛЕДЕЦЬ У ЧОВНІ. Варені яйця розрізати навпіл, вийняти жовтки; потерти жовтки і буряк, змішати з майонезом і вичавленим часником; білки наповнити буряковою масою, покласти по кільцю цибулі і шматочку оселедця, прикрасити зеленню.
КАНАПЕ З ОСЕЛЕДЦЕВИМ КРЕМОМ. Філе подрібнити у блендері з кількома ложками сиру або масла, викласти кондитерським шприцом або торбинкою з фігурною насадкою на шматочки бородинського хліба, прикрасити зеленню або лимоном).