Як зрозуміти, що печінка “барахлить” і її пора “почистити”?

Печінка - один з найважливіших органів нашого тіла. Вона не болить, тому часто складно зрозуміти, що хворіє. На які симптоми варто звернути увагу і як "почистити" печінку, щоб вона знову запрацювала нормально?

Які функції виконує печінка в організмі?

Печінка більша за людський мозок і важить приблизно 1,5 кг. У ній міститься до 13% нашої крові. Це також єдиний орган, який може відростити до свого повного розміру, навіть якщо видалити 75% його початкової ваги. Що стосується біологічних функцій, то мало є таких, у яких не бере участь печінка. 

  • Печінка – це основна система очищення та фільтрації в організмі. Вона постійно переробляє поживні речовини, що всмоктуються в кишківнику, фільтрує токсини, бактерії та шкідливі хімічні речовини, а потім перетворює їх на нешкідливі відходи.
  • Печінка очищає кров і регулює баланс білків, жирів і цукру в крові. Знімає дію ліків. Вона також метаболізує жири, вуглеводи та білки, а також виробляє жовч, яка поглинає вітаміни, видаляє відходи та далі розщеплює жири, перетворюючи їх на жирні кислоти. Надлишок жовчі зберігається в жовчному міхурі, поки він не знадобиться. У відповідь на сигнал, який надсилає нервова система, печінка викидає жовч у тонкий кишківник, який використовує її для подальшого розщеплення та поглинання жирів.
  • Печінка допомагає регулювати згортання крові та виробництво амінокислот, а також виробляє білки, які розносять жири по всьому тілу. Вона зберігає жиророзчинні вітаміни та мінерали (особливо залізо та мідь), вивільняючи їх у міру потреби організму.
  • Клітини печінки та нервові клітини центральної нервової системи виробляють глутатіон, важливий антиоксидант, який розщеплює вільні радикали, метаболізує токсини та підтримує належне функціонування імунної системи. Печінка перетворює надлишок глюкози в глікоген (основну форму, в якій зберігаються вуглеводи), за потреби перетворюючи її назад на глюкозу як джерело енергії. Печінка також перетворює аміак на сечовину, яка може виводитися через сечовивідні шляхи. І, звичайно ж, печінка виводить алкоголь з крові.
  • Її здатність виявляти патогени, що потрапляють в організм через кишківник, і той факт, що вона містить більше фагоцитуючих клітин, ніж будь-який інший орган (фагоцити поглинають і розщеплюють шкідливі матеріали), ставлять цей орган безпосередньо на передову лінію імунної системи. Печінка також виробляє до 90% імунних білків, які циркулюють по всьому тілу в будь-який час.

Ознаки поганої роботи печінки

Як визначити, що ваша печінка не працює належним чином? Зверніть увагу на ці ознаки:

  • жовтуватість очей і шкіри (жовтяниця),
  • темна сеча,
  • блідий стілець,
  • здуття живота і гази,
  • запор,
  • кислотний рефлюкс,
  • нездатність схуднути (порушення метаболічних функцій),
  • хронічна втома,
  • відсутність апетиту,
  • легке утворення синців,
  • набряк ніг,
  • свербіж шкіри.

Найбільші вороги печінки

Усі знають, що вживання алкоголю в більшій кількості, ніж ваша печінка може безпечно засвоїти, може спричинити пошкодження печінки, яке називається цирозом (утворення рубців). Це також може призвести до стану, який називається жировою дистрофією печінки, при якому в цьому органі накопичується велика кількість жиру, що зрештою викликає запалення.

Ось список інших факторів, які погіршують здоров’я та роботу печінки:

  • ожиріння,
  • дієта з високим вмістом жиру,
  • штучні підсолоджувачі,
  • високооброблені продукти,
  • синтетичні харчові інгредієнти,
  • фторована вода,
  • низький рівень калію,
  • використання великої кількості нестероїдних протизапальних препаратів (НПЗП), включаючи, парацетамол (ацетамінофен),
  • незахищений секс,
  • паразити,
  • чорнило для татуювань, що містить важкі метали, які можуть потрапляти в кров і знижувати рівень ферментів у печінці, викликаючи запалення,
  • пірсинг (сережки в тілі),
  • внутрішньовенне введення ліків, що викликають гепатит та інші інфекції,
  • спільні голки,
  • токсини навколишнього середовища, такі як пестициди, гербіциди та тютюновий дим,
  • хімічні речовини в миючих засобах,
  • хімічні речовини в засобах особистої гігієни та косметиці.

Чи потрібна чистка печінки?

Зважаючи на те, що цей орган є основним очисником організму, який працює для підтримки здоров’я та стабільності організму та його імунної системи, ми повинні визнати, що логіка підказує підтримувати очищувач чистим. У магазинах та в Інтернеті ви можете знайти незліченну кількість “засобів для чищення” печінки – препаратів та пропозицій щодо очищення та детоксикації печінки.

Деякі методи очищення включають такі практики, як пиття великих порцій яблучного соку або споживання часнику, оливкової олії. Можна знайти порадт пити велику кількість гарячої води з лимоном, цілі літри несолодкого журавлинного соку або комбінувати соки свіжого імбиру, апельсина та моркви.

Також є широкий асортимент препаратів типу «очищення печінки в капсулах». Ці продукти, основними інгредієнтами яких є розторопша, куркума, магнолія та холін, обіцяють детоксикацію органів і нирок, стимулюють вироблення жовчі, інтенсифікують метаболізм, сприяють зниженню ваги, зменшують запалення та зміцнюють функціонування імунної системи. Чи виконають вони всі, деякі чи хоч якісь із наведених вище обіцянок, залежить від конкретного продукту, і це все ще є предметом дискусій – з тієї простої причини, що практично немає досліджень конкретних методів очищення печінки.

Які продукти підтримують роботу печінки?

  • Розторопша (Silybum marianum), яка тисячоліттями використовується для лікування печінки, насправді дуже ефективна для зменшення запалення та накопичення фібрину в печінці. Фібрин – це білок, який відіграє ключову роль у згортанні крові, але він може накопичуватися в печінці, уповільнюючи кровотік і пошкоджуючи тканини.
  • Розторопша молочна стимулює вироблення білка, який може підтримувати регенерацію печінки після пошкодження внаслідок захворювання, пов’язаного з алкоголем, неалкогольною жировою хворобою печінки (НАЖХП) і вірусного гепатиту. Вона також ефективна у лікуванні метаболічного синдрому, який характеризується високим кров’яним тиском, збільшенням ваги, високим рівнем цукру в крові та ліпідним дисбалансом.
  • Було доведено, що глутатіон ефективно полегшує пошкодження печінки в результаті окислювального стресу, що виникає як при алкогольних, так і при неалкогольних захворюваннях печінки
  • N-ацетилцистеїн (NAC) знижує рівень холестерину та жовчних кислот, і організм використовує цистеїн, який він містить, для виробництва глутатіону, але приймати його як добавку слід лише під наглядом лікаря, оскільки це також може мати негативні наслідки
  • Корінь лопуха усуває алкогольне пошкодження печінки у щурів.
  • Корінь солодки має протизапальні та антиоксидантні властивості та використовується для ефективного лікування ряду захворювань печінки шляхом стабілізації рівня глутатіону та зменшення відкладення жиру в печінці.
  • Буряк зменшує симптоми та покращує ліпідний профіль у пацієнтів з неалкогольною жировою хворобою печінки, а також «суттєво зменшує» аномальне збільшення розміру цього органу.
  • Кульбаба перешкоджає накопиченню фібрину в печінці та знижує рівень прозапальних факторів: інтерлейкіну IL-1-бета та фактора некрозу пухлини альфа
  • Кора магнолії (Magnolia officinalis) давно використовується в традиційній китайській медицині для лікування захворювань печінки та має доведену протизапальну дію, сильні антиоксидантні та протипухлинні властивості. Вона також полегшує пошкодження печінки, спричинене алкоголем. 
  • Споживання лише 1500 мг кориці щодня знижує резистентність до інсуліну, покращує ліпідний профіль і полегшує симптоми запалення у людей, які страждають на неалкогольну жирову хворобу печінки.

Враховуючи, що хімія та стан здоров’я кожної людини різні, важко уявити універсальний препарат для печінки, але на ринку є багато продуктів, які намагаються виконати цю роль. На жаль, бажання знайти “чарівну пігулку” для лікування захворювань печінки призводить до того, що ліками, що продаються без рецепта, часто зловживають. Результати досліджень показали, що пошкодження печінки, спричинене фармацевтичними препаратами, а також травами та дієтичними добавками, становить приблизно 15% і може бути пов’язана з неправильним використанням добавок. Випадки пошкодження печінки були виявлені навіть через споживання надто великої кількості куркуми, сучасної “чудо-спеції”, яка, як кажуть, “лікує” все.

Які бувають захворювання печінки?

Дисфункція печінки може варіюватися від стеатозу, стеатогепатиту та фіброзу/цирозу печінки до раку. Крім того, існує також алкогольна хвороба печінки, яка є однією з найпоширеніших причин смерті, пов’язаної з цим органом у всьому світі.

  • Цироз печінки: рубцювання цього органу послаблює його функціонування і може бути викликане хронічним алкоголізмом, а також гепатитом. Якщо його виявити на ранніх стадіях, його можна полегшити, але рідко можна повернути у початкову форму.

Гепатит – це запалення має одну з 5 форм:

Чим небезпечний і як передається гепатит А, В, С, D і Е

  • Гепатити А та Е викликаються контактом із зараженою їжею та/або водою. Гепатит А також може бути спровокований надмірним вживанням алкоголю. Обидва типи зазвичай зникають самостійно протягом кількох тижнів.
  • Гепатит В викликається контактом з вірусами, які знаходяться в крові та інших рідинах організму. Він може проявлятися як гострий або хронічний стан і піддається лікуванню, але не виліковується.
  • Гепатит С може передаватися від інфікованої людини під час переливання крові або спільних голок. Зазвичай гепатит С лікується противірусними препаратами.
  • Гепатит D є запущеною формою запалення. Рідко зустрічається і може розвинутися лише через вплив вірусу на людей, які вже мають гепатит В.
  • Гемохроматоз виникає, коли печінка накопичує занадто багато заліза та не вивільняє його, іноді спричиняючи рубцювання (цироз).
  • Неалкогольна жирова хвороба печінки (НАЖХП) – це стан, при якому надмірна кількість жиру накопичується навколо органу та всередині його клітин. Це основна причина інших проблем з печінкою і, за оцінками, вражає приблизно 24% дорослих і до 10% дітей у Сполучених Штатах. Не дивно, що це поширений стан у людей із зайвою вагою. Немає очевидних ранніх симптомів НАЖХП, що пояснює, чому захворювання так часто не лікується. НАЖХП може сприяти загальній дисфункції імунної системи, підвищуючи сприйнятливість до інших захворювань та інфекцій.
  • Неалкогольний стеатогепатит (НАСГ) Це захворювання швидко стає однією з головних причин трансплантації печінки на Заході. Ця запущена форма неалкогольної жирової хвороби печінки характеризується запаленням і рубцюванням печінки. Симптоми з’являються пізно і найчастіше включають біль у верхній правій частині живота, порушення обміну речовин і хронічну втому. Якщо у вас надмірна вага або ожиріння, діабет 2 типу , резистентність до інсуліну, високий рівень холестерину або тригліцеридів або труднощі зі схудненням, це загальні ознаки того, що у вас може бути НАСГ.

печінка продукти

Як провести детокс печінки?

Переважна більшість програм очищення печінки дотримується дуже схожого протоколу: видалення токсичних продуктів із навколишнього середовища, вживання органічних, здорових, необроблених продуктів із високим вмістом калію, обмеження цукру, алкоголю та кофеїну, споживання великої кількості хрестоцвітих овочів, пиття соків.

Хоча деякі експерти в галузі охорони здоров’я рекомендують кілька днів голодування на воді або соках, щоб розпочати процес очищення, очищення може легко порушити метаболічний баланс організму, якщо його робити необережно. Його слід проводити з обережністю та під наглядом кваліфікованого та досвідченого медичного працівника.

Тривалість процесу очищення печінки різна. Якщо ми врахуємо, що для виведення алкоголю з організму може знадобитися до цілого тижня утримання від алкоголю, стає зрозуміло, що роки зловживання алкоголю і нездорової їжі в поєднанні з наслідками постійного впливу забруднюючих речовин і токсинів – наслідків усього цього не можна позбутися за одну ніч. Обраного режиму очищення слід дотримуватися не менше місяця, а ще краще – 2-3 місяці.

Що їсти під час очищення печінки?

Печінка може фільтрувати лише певну кількість токсинів. Пестициди та гербіциди, хімічні засоби для чищення та токсичні косметичні засоби створюють велике навантаження на наш організм. Такі хімічні речовини, як фталати (хімічні речовини, які роблять пластик міцним), важкі метали та стійкі органічні забруднювачі (СОЗ) містяться в нашій воді та їжі. Вони неминуче починають накопичуватися в печінці та інших тканинах організму.

Оскільки нас оточує так багато токсичних речовин, найкраще, що ви можете зробити для покращення загального стану здоров’я, печінки та імунної системи, – це розпочати найефективнішу програму очищення печінки, яка полягає у зміні способу життя. Почніть вживати в їжу тільки органічні продукти та сільськогосподарську продукцію, зменшіть кількість або повністю відмовтеся від використання хімічних засобів для чищення та токсичної косметики.

Якщо така зміна способу життя лякає вас своєю радикальністю, принаймні дайте своїй печінці (і решті тіла) відпочити, дотримуючись нового режиму харчування протягом 2-3 місяців. Ви точно не пошкодуєте!

  • Обмежте вживання вуглеводів, щоб зменшити загальне запалення в організмі.
  • Пийте чисту джерельну воду, відфільтровану або очищену методом зворотного осмосу.
  • Пийте воду кімнатної температури. Деякі експерти вважають, що вона сприяє здоров’ю лімфатичної системи та травленню, що підтримує правильну роботу печінки.
  • Виключіть алкоголь або обмежте його до 1 алкогольного напою на день для жінок і 2 на день для чоловіків.
  • Виключіть напої з кофеїном.
  • Виключіть або значно зменшіть споживання цукру та продуктів переробки, що містять штучні інгредієнти, добавки та консерванти.
  • Якщо ви чутливі до глютену або молочних продуктів, уникайте їх. Це змушуючи печінку працювати інтенсивніше, щоб фільтрувати токсини.
  • Виключіть нездорові транс-жири з частково гідрогенізованих рослинних олій і замініть їх олією авокадо, топленим маслом (освітленим маслом) і оливковою олією.
  • Збільште щоденне споживання омега-3 жирних кислот, щоб компенсувати надлишок омега-6, який міститься в сучасному раціоні.
  • Додайте в свій раціон більше поживних продуктів.

Що їсти, щоб печінка була здоровою?

Щоб підтримувати свій орган у відмінному стані, їжте якомога більше наступних продуктів.

  • Калій необхідний для роботи печінки. Їжте продукти, багаті цим елементом: солодка картопля, шпинат, буряк, банани, мигдаль, кешью, арахіс, насіння гарбуза, насіння соняшнику, соєві боби, сочевиця,червона квасоля, лосось, тунець, минтай, свинина, яловичина, індичка, баранина, кістковий бульйон.
  • Хрестоцвіті овочі багаті поживними речовинами та мінералами, клітковиною та глюкозинолатами – сірчаними хімічними речовинами, які допомагають виводити токсини з організму, щоб печінка не працювала так важко. Це: рукола, брокколі, цвітна капуста, брюссельська капуста, капуста білокачанна, крес-салат.
  • Артишоки і цитрусові стимулюють вироблення жовчі.
  • Ферментовані продукти сприяють здоровому травленню.
  • Зелений чай має сильні антиоксидантні властивості.
  • Червоні та сині ягоди містять антиоксиданти та допомагають зменшити запалення.

Джерело

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook