домашній чорнослив

Як зробити домашній чорнослив: перевірені рецепти

Чорнослив можна сушити і консервувати. У кожного способу приготування - свої переваги, особливості і смак слив. Ми зібрали перевірені рецепти від господинь.

Чорнослив — це не просто сухофрукт, а маленьке диво. Він солодкий, ароматний і незамінний у випічці, компотах і десертах. Чорнослив можна сушити, коптити і консервувати. У кожного способу приготування – свої переваги, особливості і смак слив.

Як сушити чорнослив

Щоб сливи не втратили смаку та корисних властивостей, важливо знати, як їх правильно сушити.

Відбір і підготовка плодів

Перший крок — обрати правильні сливи. Для сушіння підходять лише стиглі, щільні плоди без пошкоджень. Їх обережно миють і видаляють кісточки. Сливи можна залишати цілими або розрізати навпіл — це прискорює сушіння, але не впливає на смак.

Сушіння: сонце, духовка або сушарка

Щодо способу сушіння, досвідчені господині радять класичні методи: на сонці або в духовці (сушарці) при низькій температурі 50–60 °C. Висока температура робить плоди твердими та позбавляє їх аромату. Сонячне сушіння займає більше часу, але зберігає натуральний смак та запах чорносливу, який потім наповнює зимові страви дивовижною ноткою свіжості.

Інші перевірені способи висушити сливи

  • “Сливи на кілька хвилин занурити у кип’яток, потім на друшляк і в сушарку”, – радить господиня Марія Кривошлик.
  • Почистити сливи від кісточок, пересипати цукром, залишити на ніч. Злити сироп, викласти сливи на застелене папером деко і поставити в теплу піч чи духовку – рецепт Галини Головенько
  • У сушарці просто сушити сливи: вимиті сливи (угорка) розломити навпіл, дістати кісточки. Сливи трохи вивернути, викласти на піддони м’якоттю нагору. Сушити до тих пір, поки сливи на розриві не стануть не вологі. Зберігаються у зіп-пакеті. Рецепт Тетяни Степанової

Зберігання: як зберегти смак і аромат

Після сушіння плоди слід охолодити, а потім скласти у скляні банки або тканинні мішечки. Важливо обрати сухе, темне і прохолодне місце. Так чорнослив збереже соковитість, аромат і смак протягом кількох місяців, готовий стати основою для компотів, десертів і домашньої випічки.

Консервований чорнослив

Відро слив засипати пачкою соди на 3 дні, інколи помішувати. Потім перемити і засипати 3 кг цукру теж на 3 дні. Далі варити 3 години, але я варила менше, а ви дивіться, пробуючи на смак. Потім закрити у стерильні банки. Звичайно димом вони не пахнуть, але на смак схожі на чорнослив.  Рецепт Оксани Мудрик

Сливи сушені (у сиропі)

Відро слив (угорка) перемити, дати стекти воді, яка залишилась після миття. Очистити від кісточки (вибирати збоку). Засипати цукром в співвідношенні 1:1 і дати постояти 3-4 год, щоб пустили сік. Перемішати і поставити на вогонь. Має закипіти. Тоді охолодити 12 год. Процідити і сік знову довести до кипіння. Гарячим соком залити холодні сливи і знов охолодити. Так повторити ще десь 3 рази. Останній раз проціджуємо від соку і на деко від духовки застелити пергамент і розрівняти сливи. І в духовці сушити на малій температурі 130-150° (але в мене газова духовка і я під неї підлаштовуюся, а ви дивіться по своїй). Під час просушування десь через 30 хв можна трохи перевернути сливки. Сироп можна закрутити або додавати до компотів, хто варить. Підсохлі сливи я тримаю в холодильнику. Такі сливи можна робити з горішками і сметаною на Святвечір або й просто їсти. Рецепт Аліни Фавн

Сливи мариновані “Як чорнослив”

Відро слив з кісточкою у відрі чи каструлі залити гарячим сиропом. Для сиропу: 3 л цукру, 0,5 л води, 1 скл. оцту (все закип’ятити). Через добу сироп злити, закип’ятити і знову залити сливи. Так робити 11 днів. На 12 день сироп закип’ятити, сливи розкласти в стерильні банки, залити гарячим сиропом і закрити.

Чорнослив сушений з кісточками

Сливи з кісточкою залити окропом (на 1 л води – 1 ст. ложка соди). Злити воду через 5 хвилин. Пересипати сливки цукром (на відро слив – 2 кг цукру). Сливи пустять сік, злити його і закип’ятити. Зробити це не менше 3 раз протягом 2 днів. Зверху слив класти гніт. Потім відцідити і в сушарку. Це дуже смачно! Зимою роблю цукерки: кісточку виймаю, збризкую алкоголем, начиняю горіхом і занурюю в розтоплений шоколад. Рецепт Ольги Семеняки

Консервований чорнослив

Сливи венгерки 3 кг або 220 шт., 10 горошин духмяного перцю, 10 горошин чорного перцю, 1 ст. ложка кориці, 0,5 л води, 1 л цукру – це все закип’ятити і засипати туди сливи, довести до кипіння і зняти з вогню. 9 днів сироп зливати, кип’ятити і назад заливати у сливи. На 10 день розкласти у банки з сиропом і стерилізувати 10 хв. Смакує, якщо начинити горішками і полити збитими вершками. Рецепт Христі Голубовської

Сливи мариновані  “Сімка”

3 кг чищених слив (угорка, з якої дерев’яною паличкою видаляю кістку, але сливка залишається ціленька). Зробити сироп: 1 скл. цукру + 1 л води, прокип’ятити 10 хв. Гарячим сиропом залити сливи та залишити на 1 добу. Наступного дня сироп злити, додати 1 скл. цукру, довести до кипіння та залити сливи. Процедуру повторити 7 днів, щодня у сироп додавати по 1 скл. цукру. Останній раз все довести до кипіння та розкласти в стерильні банки, закрутити. Сливи в сиропі зберігаю в холодильнику всі 7 днів. Рецепт Віти Смілянець

“Чорнослив” консервований

Сливи венгерки мають бути спілі, але тверді. 1 відро слив мию і проколюю виделкою з усіх сторін, засипаю пачкою соди, стоять 3 дні в прохолодному місці, періодично перемішую. Потім добре промиваю холодною водою від соди, засипаю 3 л банку цукру, перемішую і на 1 день на холод. Тоді перекидаю все в каструлю і проварюю сливи, поки вони не поморщаться. Розкидаю в стерилізовані банки, заливаю киплячим сиропом і закриваю стерилізованими кришками. Зимою зціджую сироп зі слив, дістаю кісточку, начиняю волоськими горіхами, поливаю збитими вершками і затираю шоколадом. Рецепт Наталі Кодні

Сливи фаршировані горіхами

На 3 кг слив 1,5 кг цукру. Сливи почистити і начгинити горіхами. Потім засипати цукром і дати постояти, щоб сливи пустили сік. Потім поставити сливи на вогонь і довести до кіпіння. Вогонь середній, як почнуть кипіти, вимкнути вогонь. Таку процедуру робити рано і вечером три дні. Після цього довести до кипіння, залити гарячими у стерильні банки і закрутити. Рецепт Олі Росохати

Спробуйте також приготувати:

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook