● Після того як домашнє вино закінчило бродіння, перед тим як ховати у льох, витримайте його в пляшках хоча б кілька тижнів, щоб воно повністю дозріло.
● Зберігати домашнє вино потрібно у скляних, бажано затемнених пляшках або банках.
● Наповнювати пляшки треба до верху, залишаючи лише один-два сантиметри до краю горлечка.
● Дуже важливо герметично закупорити тару, адже вино, вступивши у реакцію з киснем, перетворить його на оцет.
● Розливаючи вино у пляшки, найкраще використовувати натуральні корки. Надавайте перевагу новим, адже старі корки можуть зіпсувати смак вина.
● Пляшки потрібно зберігати у горизонтальному положенні, щоб напій омивав пробку, тоді вона збереже герметичність і не розсохнеться. Якщо ви залишите ємність з напоєм у вертикальному положенні, пробка з часом стиснеться, і напій почне псуватися під впливом кисню.
● Зберігати алкогольні напої потрібно у місці, куди не проникало б сонячне світло. Для надійності бутлі можна помістити в темні поліетиленові пакети.
● Для тривалого зберігання домашнього вина оптимальна температура близько 10º С, а для міцних солодких напоїв – 14–16º С.
● Почату пляшку з білим вином можна зберігати в холодильнику кілька днів. Червоне вино до трьох днів можна тримати за кімнатної температури. Відкриті пляшки з кріпленим або солодким вином зберігають довше – близько двох тижнів.
● Перед тим як подавати вино на стіл, поставте пляшку вертикально на кілька годин.
● Якщо на внутрішньому боці пляшки утворився осад, винний камінь, фарбувальні речовини, так звана сорочка напою, вино збовтувати не варто. Для цього обережно переверніть пляшку у вертикальне положення й дочекайтеся, поки осад опуститься на дно. Потім акуратно розлийте домашнє вино по келихах.