Підготовка до збору урожаю яблук
Потрібно пам’ятати, що вже наприкінці липня, а то й раніше, не можна підживлювати плодові дерева азотними добривами, оскільки це може погіршити умови підготовки деревини до зими. Це не можна робити ще тому, що при надлишковому азотному живленні плоди можуть накопичувати зайві нітрати, і взагалі погіршиться зберігання яблук.
Більшість людей не вміє… їсти яблука
Коли збирати яблука, щоб добре зберігатися?
Літні сорти яблук, що призначені для переробки, транспортування або короткочасного зберігання, збирають на початку знімної зрілості, а яблука для десертних цілей – у стані споживчої зрілості. Але треба пам’ятати: такі плоди за 2-3 дні перестигають, і тому бажано їх знімати вибірково, залежно від ступеня зрілості. Як правило, швидше дозрівають плоди з південної сторони дерев або з верхівки.
Від часу збирання плодів пізніх сортів дозрівання в значній мірі залежить їх стійкість до різних захворювань під час зберігання. Тому необхідно враховувати, що при затримці на дереві плодів «Антонівки звичайної», «Слави переможцям», «Макінтоша» та інших сортів різко збільшується ступінь пошкодження їх спуханням (м’якоть при цьому стає сухою, борошнистою і несмачною). Яблука сортів «Імрус», «Чистотіл», «Штрейфлинг (Осіннє смугасте)» пошкоджуються водянистим наливом і гниллю насіннєвої камери.
Але і передчасне збирання врожаю може негативно впливати на лежкість. Так, плоди сортів «Антонівка звичайна», «Ветеран», «Переможець» уражаються засмагою (побурінням шкірки), плоди сортів «Уелс» сильно в’януть.
Як приготувати в’ялені яблука та груші у духовці
Існує ряд сортів, плоди яких, якщо запізнитися з збиранням, починають обсипатися. До таких сортів, наприклад, належать «Слава переможцям», «Спартан», «Уелс» та інші. А опалі плоди обов’язково матимуть ушкодження, тому й зберігатися вони будуть гірше, швидше загнивати. Такі яблука можна використовувати тільки для негайного споживання та переробки.
Одночасно плоди багатьох сортів добре тримаються на деревах, в ході дозрівання розмір їх збільшується, смак і забарвлення поліпшуються, однак зберігаються вони гірше. До того ж затримка плодів на деревах погіршує процес закладки і формування плодових бруньок врожаю майбутнього року.
Ознаки зрілості яблук
Кожному сорту властивий певний ступінь знімної зрілості, при якій яблука краще зберігаються. Так, тривалість зберігання плодів більшості осінніх і зимових сортів вища, якщо збирати їх на початку їх знімної зрілості. Першими ознаками її є:
- досягнення плодами розміру і маси, характерних для сорту,
- поява жовтого кольору на основному забарвленні плоду,
- збільшення площі забарвлення та її інтенсивності, відповідно до рівня сортових характеристик,
- кількість плодів з таким забарвленням повинне становити залежно від сорту 60-80% від загальної маси яблук,
- м’якоть при цьому стає соковитою і менш щільною,
- формуються смак і аромат, властиві кожному сорту.
Якщо плоди цієї групи сортів зібрати пізніше – в стані повної знімної зрілості, тобто через 7-9 днів після її початку, то при зберіганні яблука швидше перестигають, втрачають смак і аромат, сильніше пошкоджуються фізіологічними і мікробіологічними захворюваннями.
Від часу збирання плодів пізніх сортів дозрівання значною мірою залежить їх стійкість до різних захворювань під час зберігання.
Як збирати яблука, щоб добре зберігалися?
Неправильне ставлення до збирання урожаю яблук може звести нанівець всі зусилля, що витрачені на їхнє вирощування. Травмування плодів при цьому неприпустиме.
Для роботи необхідно вибирати суху погоду, після опадання роси. Оскільки восени досить часто йдуть дощі, то мокрі яблука необхідно якнайшвидше висушити, а потім охолодити. Після нічних заморозків, якщо такі трапляються, з роботою треба почекати і починати її тільки тоді, коли плоди злегка відійдуть. Підморожені яблука краще не закладати на зберігання. Але якщо є така необхідність, то їх заготовляють на нетривалий час. Такі плоди вимагають постійного контролю. Дія заморозків на яблука залежить від температури, тривалості, сорту.
Для збирання яблук рекомендується використовувати кошики або відра, обшиті мішковиною. Бажано мати також спеціальні дерев’яні або металеві гачки, щоб тару можна було повісити на дереві і звільнити обидві руки для роботи. Слід підготувати також тару для зберігання яблук. Знадобиться легка і зручна драбина та плодознімач. Щоб уникнути випадкових пошкоджень, нігті на руках необхідно коротко підстригти, а ще краще користуватись рукавичками.
Техніка збирання яблук
- Плід потрібно охопити рукою так, щоб вказівний палець був на плодоніжці в місці її прикріплення до плоду,
- Потім підняти вгору і трохи повернути в сторону. При нормальній знімній зрілості плід відділяється легко.
- Починати збір яблук слід з нижнього ярусу крони і поступово переходити до верхнього, щоб скоротити число пошкоджених плодів.
Як підготувати яблука до тривалого зберігання?
- Відібрані для зберігання плоди бувають досить неоднорідні. Тому їх потрібно відсортувати за розмірами (це називається калібрування) і якісними характеристиками.
- Перебираючи плоди, видаляють пошкоджені шкідниками і хворобами, а також травмовані, інакше вони зіпсують весь урожай. Зберіганню підлягають тільки здорові плоди.
- Для тривалого зберігання закладають врожай яблук лише зимових сортів, які будуть дозрівати ще протягом тривалого періоду, без втрати якості.
- Яблука ділять на три групи: великі, середні і дрібні. Особливо великі плоди одного й того ж сорту зберігаються гірше, ніж середні і дрібні. Чим більший буде плід, тим він раніше дозріває, активніше дихає, виділяє більше речовин, які впливають на плоди, що будуть лежати поряд, прискорюючи їхнє дозрівання.
- Відкалібровані плоди пакують та зберігають окремо. Великі слід використати раніше.
- Розподіляти плоди за розміром зручно за допомогою спеціальної калібрувальної дошки, яку можна зробити і самому. Отвори в ній повинні відповідати максимальному діаметру плода кожного калібру. Досвідчені садівники проводять калібрування на око, користуючись шаблоном лише на початку своєї роботи.
Як зберігати зібрані яблука?
Існує надійний спосіб зберігання яблук у спеціальному сховищі, погребі або льосі. Ось основні правила та умови зберігання яблук:
- Перед закладанням стіни сховища чи підвалу обробляються гашеним вапном – 1,5 кг на 10 л води, підлога – 5% розчином залізного купоросу. Ящики і кошики для зберігання миються кальцинованою содою. Також обробляють приміщення від гризунів.
- Зібрані та відсортовані яблука відразу укладають в підготовлені дерев’яні ящики, кошики або картонні коробки для зберігання. Дуже довгі плодоніжки обрізають, щоб ними не поранити воскову оболонку інших яблук. Яблука для зберігання не слід мити або витирати, щоб не порушити природний захисний восковий шар.
- Яблука в ящики укладають у два шари, щоб було зручно переглядати їх при зберіганні і своєчасно видаляти захворілі. При альтернативних способах зберігання яблука можна укладати в ящики, що вміщають до 2-3 відер яблук, або гіркою на солом’яну або іншу підстилку.
- Яблука в коробках, кошиках або ящиках перекладають тирсою, стружкою, соломою, кленовим або дубовим листям. При їх відсутності між рядами яблук можна прокласти тонкий папірусовий папір, серветки, або навіть загорнути в них кожне яблуко.
- Допускається зберігання яблук без будь-якого наповнювача або прокладки – це звичайний спосіб зберігання яблук в наших селах, але він менш надійний.
- Зберігаються ящики з яблуками в підвалі при середній температурі зберігання для всіх сортів яблук від нуля до двох градусів і відносній вологості повітря 80-90%. Для деяких сортів може знадобитися незначне коректування температурного режиму.
Особливості зберігання яблук у пакетах
Існує інший спосіб зберігання яблук в домашніх умовах, який теж досить надійний – зберігання яблук у поліетиленових пакетах.
Поліетиленові пакети допоможуть продовжити термін зберігання плодів і поліпшити їх якість. У них добре зберігаються яблука сортів «Мелба», «Макінтош», «Джонатан», «Спартан», «Кортланд» тощо. Не рекомендується зберігати в таких пакетах яблука сортів «Антонівка звичайна», «Антонівка нова», оскільки плоди там швидко псуються.
Придатні до зберігання в поліетиленових пакетах плоди яблук в умовах зниженої температури (0-3 градуси) зберігаються без зміни смакових і товарних якостей на 1-3 місяці довше, ніж ті ж плоди в тих самих умовах, але без пакетів.
Причина такого ефекту полягає в тому, що всередині герметично закритого пакета в результаті «дихання» плодів накопичується вуглекислий газ (в середньому 4-6%) і зменшується вміст кисню. Зміни у складі газового середовища знижують інтенсивність «дихання» плодів. Вологість повітря в упаковці досягає 90-99%, тому природне зменшення маси незначне, і яблука протягом довгого часу залишаються соковитими.
Для зберігання яблук використовують пакети різної місткості (на 1,5-2 кг і більше), також існує позитивний досвід використання більших пакетів розміром 65 на 18 см. Як встановлено, оптимальна товщина плівки повинна бути 0,55-0,65 мм. Товстіші або дуже тонка непридатні.
Для такого зберігання відбирають плоди середніх розмірів, зібрані в період знімної зрілості. Яблука охолоджують та поміщають у пакети лише після того, як їх температура вирівняється із температурою повітря у самому сховищі. Інакше на внутрішній стінці пакетів буде конденсуватися волога, що може призвести до швидкого псування плодів. Пакети щільно зав’язують міцною ниткою або шпагатом, укладають в ящик або на стелажі.
Режим зберігання яблук в поліетиленових пакетах майже не відрізняється від звичайного – температура 0-3 градуси, при відносній вологості повітря – 90-95%. Для уникнення конденсації водяної пари в пакеті, допускаються лише незначні коливання температури у сховищі.
Плоди кожного сорту необхідно зберігати окремо з урахуванням розміру і ступеня зрілості.