Часто буває: у рецепті вказано, що треба сухі дріжджі, а у вас – пресовані дріжджі, або навпаки. Це не проблема. Потрібно знати співвідношення сухих і мокрих дріжджів, та як замінити одні іншими.
Як перевести сухі дріжджі у звичайні
Співвідношення сухих і пресованих (живих) дріжджів: 1 грам сухих = 3 грами живих і відповідно 0,33 грама сухих = 1 грам живих. Тобто якщо для тіста треба 10 грамів сухих дріжджів, їх можна замінити на 30 грамів живих. І навпаки.
Пресовані дріжджі поділити на шматочки потрібної ваги простіше. Зазвичай пресовані дріжджі продають брикетами по 50 г і 100 г. Ділите навпіл або на 4 частини та отримуєте шматочок завважки 25 г.
Чим менше дасте дріжджів, тим довше сходитиме тісто. На 1 кілограм компонентів тіста треба брати не менше 35 грамів і не більше 50 грамів пресованих дріжджів.
Скільки треба використовувати дріжджів, зазвичай вказано на пакетику сухих дріжджів. Що більше здоби (жирних компонентів) у тісті, то більше дріжджів треба. Якщо у рецепті вказано певну кількість дріжджів, її не варто змінювати.
Скільки сухих дріжджів у ложці
Іноді немає ваги, аби точно визначити кількість сухих дріжджів. У такому разі їх зручно вимірювати чайною або столовою ложкою. Щоб знати, скільки сухих дріжджів у ложці, потрібно знати певні нюанси.
- 1 чайна ложка сухих дріжджів без чубка – це 2,5 грама,
- 1 чайна ложка з чубком – це 3 грами сухих дріжджів,
- 1 столова ложка сухих дріжджів без чубка – це 8 грамів,
- 1 столова ложка з чубком – це 11 грамів сухих дріжджів.
Також радимо прочитати, як перевірити якість дріжджів.