Чим корисні часникові стрілки
Часникові стрілки за своєю суттю є квітами часнику. Тому у цю частину рослини всі поживні речовини, щоб утворився цвіт і насіння. Саме тому їх обрізають, щоб добре розвивалися зубці часнику. Але викидати їх не варто! Вони такі ж смачні і корисні, як сам часник. Тільки не зберігаються так довго. Їх треба вміти заготовляти на зиму.
Часникові стрілки здавна цінують за їхні цілющі властивості і вони входять до складу різноманітних рецептів народної медицини. Вони сприяють зміцненню захисних сил організму, допомагають протистояти інфекційним і вірусним захворюванням та запобігають розвитку серцево-судинних захворювань.
Часникові сприяють нормалізації травлення, зупинять бродіння і гнильні процеси у кишківнику, сприяють покращення апетиту. Їх рекомендують вживати після тривалих хвороб, оскільки стрілки мають тонізувальну, омолоджувальну дію.
Кажуть, часникові стрілки помічні при стресі, депресивних станах, тривалих головних болях нез’ясованого походження, деяких нервових порушеннях.
Як заготовити стрілки на зиму
Найбільша кількість корисних для організму речовин міститься у свіжих часникових стрілках, а також у заморожених. Вони такі ж корисні, як і часник, тільки мають менш виражений запах. У сезон можна назбирати часникових стрілок, помити, висушити, а потім перемолоти і заморозити, взимку додавати у страви замість часнику. Або ж до перемелених стрілок додати солі, кропу та олії і зберігати в холодильнику до 6 місяців.
Щодо консервованих стрілок, у них немає цілющих властивостей, зате вони дуже смачні. Зазвичай таку вважають делікатесом і вона розходиться на ура. Їх можна закривати у маринаді, як мариновані огірки (маринад той самий, стерилізувати близько 10 хв і закрутити). А потім вживати як готову страву – холодну закуску, або додавати у салати чи класти на бутерброди.
Приготувати часникові стрілки на зиму можна за одним із цих рецептів: