Як вибрати картоплю для посадки: вигляд, сорт, смак

Від того, яку картоплю ви посадите, залежить майбутній врожай. Справа в тому, що картопля під час зберігання псується через хвороби, вражається шкідниками, а сорти з роками вироджуються. Тому потрібно знати, яку вибрати картоплю для посадки.

Щоб виростити велику та смачну картоплю, окрім правильного та своєчасного догляду протягом сезону, важливо відповідально підійти до вибору посадкового матеріалу. Ми підкажемо, як правильно вибрати картоплю для посадки.

Від того, яку картоплю ви посадите, залежить майбутня врожайність. Справа в тому, що картопля під час зберігання псується через хвороби, вражається шкідниками, а уражені бульби не дадуть здорового врожаю. До того ж з роками сорти вироджуються. Досвідчені городники рекомендують оновлювати посадковий матеріал раз на 3-4 роки, максимум – раз на 5 років, інакше, незалежно від ваших зусиль, урожайність з року в рік буде знижуватися.

Як вибрати якісні бульби для посадки картоплі

Зовнішній вигляд насіннєвої картоплі

Перше, на що варто звернути увагу при виборі насіннєвої картоплі, – це зовнішній вигляд бульб.

Якісна насіннєва картопля має бути:

  • рівною та гладкою;
  • твердою, з пружною шкіркою – зморщена сигналізує про порушення умов зберігання, а м’які бульби – про можливу бактеріальну інфекцію;
  • без слідів гнилі, тріщин, плям та зрізів;
  • приблизно однаковою за формою та вагою – оптимальна вага бульб для садіння – 40-100 г і розмір завбільшки як куряче яйце. Дрібні бульби дадуть мало стебел і врожай буде низьким, а у великих картоплин надземна частина розвиватиметься швидше, ніж коріння, це призведе до того, що бадилля недоотримає поживних речовин, необхідних для нормального розвитку;
  • без довгих паростків – при транспортуванні частина їх обламається, а це призведе до зниження врожаю. Буде краще, якщо ви проростите бульби самостійно;
  • у розрізі бульб не повинно бути коричневих чи чорних вкраплень, що свідчать про наявність хвороби. Якщо можливості розрізати бульбу немає, постарайтеся злегка зішкребти шкірку в сумнівних місцях, коричневих ділянок під нею не повинно бути;
  • без дрібних отворів – зазвичай вони залишаються після дротяника;
  • з великою кількістю дрібних вічок – чим більше, тим краще. Чим більше картоплина дасть пагонів, тим ряснішим буде врожай.

Секрети вирощування кольорової картоплі

Як вибрати сорт картоплі для посадки

Сьогодні існує багато сортів картоплі. Обираючи сорт, враховуйте сортові особливості картоплі. Можливо, високі смакові якості чи рясний урожай не закладені генетично – і врожай в результаті може засмутити.

Підбираючи сорт, звертайте увагу на стійкість до захворювань та шкідників, до несприятливих погодних умов, а також на можливість тривалого зберігання.

Враховуйте кліматичні особливості регіону, тип ґрунту та інші фактори, що можуть вплинути на якість врожаю.

Щоб бути впевненим у тому, що картоплі вродить вдосталь,  бажано посадити картоплю кількох різних сортів.

Якщо ви вирішили оновити насіння, не поспішайте брати перші бульби, що попалися на очі. Важливо враховувати репродукцію картоплі. Саме від неї залежить, яким буде врожай.

Насіннєва картопля діляться на кілька категорій:

  1. Супер-супереліта – так називають урожай, вирощений з міні-бульб.
  2. Супереліта – бульби, вирощені із насіннєвого матеріалу супер-супереліти на наступний рік. Як і супер-супереліта, вважається найчистішою від хвороб картоплею. Такий посадковий матеріал коштує дорого і зазвичай купується розплідниками.
  3. Еліта – насіннєва картопля високої якості без вірусів та бактерій, яка дає високий урожай.
  4. Перша репродукція – насіннєва картопля, отримана першого року після посадки еліти. Урожай також дає добрий, але швидше починає накопичувати хвороби. Врожайніший у порівнянні з наступними репродукціями.
  5. Друга репродукція – картопля, яку отримали наступного року від першої репродукції. Характеристики сорту зберігаються, але знижується врожайність.
  6. Третя репродукція – результат висаджування другої репродукції. Якісні характеристики сорту, врожайність та стійкість до хвороб знижуються, зате вартість таких бульб нижча.
  7. Репродукції нижче третьої втрачають сортові якості та вироджуються, а також заражаються хворобами.

Для хорошого врожаю рекомендується купувати еліту та бульби першої репродукції.

Термін дозрівання картоплі

Обираючи бульби для посадки, враховуйте терміни дозрівання культури:

  • ультраранні сорти – виростають за 35-50 днів;
  • ранні сорти – визрівають за 50-65 днів;
  • середньоранні сорти – зростають 65-80 днів;
  • середньостиглі сорти – копають через 80-95 днів;
  • середньопізні сорти – визрівають за 95-110 днів;
  • пізні сорти – зростають 110-120 і більше днів.

При виборі сорту за терміном дозрівання слід також враховувати і кліматичні особливості місцевості. Можливо, пізня картопля просто не встигне визріти і бульби будуть дрібними. Оптимальний варіант – посадити сорти різного терміну дозрівання. Так ви і ранню картоплю влітку отримаєте і врожай збережете до наступного сезону.

Смакові якості картоплі

Обираючи картоплю для посадки, обов’язково враховуйте не лише врожайність та строки дозрівання, а й смакові характеристики.

Усі сорти картоплі умовно поділяють на:

  1. Столові – призначені для споживання, бульби смачні, містять багато бета-каротину, вітаміну С та інших корисних речовин;
    універсальні – характеризуються приємним смаком, містять багато корисних вітамінів та мікроелементів. Вміст крохмалю – від 16 до 18%.
  2. Кормові – містять багато крохмалю та білку, які сприяють швидкому зростанню свійських тварин.
  3. Технічні – застосовують для виробництва спирту та крохмалю, у них мало білку та понад 16% крохмалю.

Столові сорти картоплі ділять на чотири кулінарні типи:

  • A – м’якоть щільна та водяниста, бульби не розварюються, борошнистість відсутня. Використовують для салатів, смаження, запікання.
  • B – бульби з помірно щільною та водянистою м’якоттю, борошнистість невисока, розварюються слабо. Використовують для варіння, смаження, тушкування, супів, а також для приготування картоплі фрі, чипсів.
  • C – бульби добре розварюються, використовують для приготування пюре, запікання або варіння цілими.
  • D – картопля сильно розварюється, м’якоть м’яка, борошниста, не водяниста. Використовується для приготування пюре, запікання, але не підходить для смаження.

Вважається, що у бульбах ранніх сортів крохмалю менше, ніж у пізніх. Бульби з жовтою м’якоттю містять каротин – вони приємні на смак, солодкуваті і не дуже розсипчасті. У картоплі із червоною шкіркою зазвичай ніжний смак, до того ж такі бульби добре зберігаються.

Смак картоплі залежить не так від вмісту крохмалю, кольору шкірки або м’якоті, як від агротехніки, погодно-кліматичних особливостей і тонкощів зберігання.

Правильно підібрана насіннєва картопля – запорука успішного врожаю. Але не забудьте правильно підготувати бульби перед посадкою, а потім забезпечити рослинам належний догляд протягом усього сезону.

Як садити картоплю, щоб отримати хороший врожай

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook