Правильний час для посадки
Висадку саджанців можна починати за 21 день до передбачуваних заморозків. Все залежатиме від певного регіону, приблизно з 15 вересня по 15 жовтня.
Вибір сорту
Краще висаджувати відразу декілька сортів аґрусу для перехресного запилення, що буде добре впливати на врожай.
Найкращі солодкі сорти: Берил, Уральський смарагд, Рожевий-2.
Місце посадки на ділянці
Садити аґрус потрібно на гарно освітленому місці.
Відстань між рослинами повинна бути не меншою за 1,5 м.
За умови відсутності протягів та на не дуже вологому місці.
На невеликому горбку, щоб уникнути ризику підтоплення весною.
Попередники
Кущі аґрусу не можна садити після смородини чи малини.
Ґрунт
Ця рослина любить суглинок, супіщаний ґрунт, не кислий, а багатий на органіку.
Купівля саджанців
Купуйте саджанці краще з закритою кореневою системою, а саме посаджені в горщики.
Посадка
Посадкова ямка має бути 0,5 м. в глибину, яку потрібно заповнити наполовину такою сумішшю: 2 відра городньої землі, відро перепрілого компосту, 40 гр. сірчанокислого калію та 50 гр. подвійного суперфосфату.
Все висипають в ямку та дають осісти протягом двох тижнів.
Молодий кущик опускають в ямку, розправляють корені та засипають ґрунтом. Після землю притискають, поливають водою та вкривають мульчею.
Догляд за аґрусом
Поливати рослину потрібно навколо куща в борозну.
Підживлення
Навесні, в період відростання листків та нового гілля аґрусу, потрібно підгодувати його азотом, а після закінчення плодоношення фосфором та калієм. При утворенні ягід підгодовують коров’ячим гноєм чи наступною сумішшю: аміачна селітра 40 гр., суперфосфат 70 гр. та хлористий калій 25 гр.
Догляд за ґрунтом
Весною землю під молодими кущами неглибоко розпушують та мульчують перегноєм, торфом, соломою чи чорною плівкою.
Обрізка
Після висаджування в ґрунт, рослині обрізають пагони на 3 бруньки. А навесні вирізають всі пагони залишивши всього 4. На протязі зростання рослини, потрібно постійно звільняти її від сухого, пошкодженого, хворого гілля та вирізати всі старші 6 річні.
Збір та збереження врожаю ягід аґрусу
Ягоди мають бути стиглими. Не зовсім зрілі ягоди використовують для консервування, а стиглі — для споживання свіжими.
Збір
Збирати ягоди варто в захисних рукавичках та захисному одязі або за допомогою металевої гребінки.
Недостиглі ягоди можна зберігати на протязі 4 днів у холодильнику, а з температурою близько 0 градусів зберігаються більше за 30 днів.
Розмноження аґрусу
Живцями, які беруть з молодого приросту, навесні до набрякання бруньок. Їх кладуть у воду, в якій розчиняють стимулятор росту та висаджують в парничок, вкривають мульчею з перегною. Через рік навесні переносять кущик на постійне місце зростання.
Навесні кореневі паростки опускають в ямку з землею, фіксують її, а крапку росту на декілька сантиметрів обрізають. Коли з’являться нові гілки на відводку, його землею підгортають, для стимуляції зростання кореневої системи.
Захист від шкідників та хвороб
Навесні потрібно обробити кущі ягідника окропом.
Хвороби аґрусу та як захистити його
Від септоріозу застосовують «Оксихлорид» чи «Скор» до бутонізації та після плодоношення.
Від Американської борошнистої роси ефективні «Топаз» чи «Стробі», їх застосовують після утворення листків та через наступні 2 тижні.
Від вогнівки та жовтого пильщика добре діє «Карбофос» чи біологічно активні препарати, їх застосовують під час утворення бутонів та після цвітіння.
Підготовка до зими
Проведіть санітарне прибирання та приберіть опалі листки, гілки, стару мульчу, все це потрібно винести за територію ділянки й спалити. Якщо взимку випало мало снігу, важливо згребти його на кущі.