Із чого починаються смачні голубці? Правильно, із капустяного листя. А його потрібно правильно підготувати. Іноді у господинь із цим виникають проблеми: листя може вийти жорстким і погано закручуватися, або надто м’яким, погано зніматися з капустини, ламатися і просто несмачне. Ми зібрали поради господинь, як підготувати капусту для голубців швидко і смачно.
Як підготувати капусту: у каструлі, в морозилці, у мікрохвильовці
Спосіб 1 – у мікрохвильовці. Вирізати із капустини качан, у дірку налити води, загорнути в кульок, зав’язати, покласти у мікрохвильовку на 7-9 хв. Залишаю до повного остигання. Потім розібрати по листочку. Якщо листки залишаються тверді, процедуру повторити. Охололі листки можна скласти по 10, скрутити рулетом і покласти у морозилку. За потреби, брати кільки потрібно, розморожувати і робити голубці.
Спосіб 2. Класичний варіант – парити або варити капустину. Але тут є один секрет: парити не всю капустину, а розрізати її впоперек. Верхню частину (2/3) пропарити (проварити), а нижню частину з качаном (1/3) залишити на інші страви (наприклад, у борщ чи на тушкування). Завдяки такому способу листочки знімаються дуже легко. Варити листя у підсоленій воді, можна додати ложку оцту. Звісно, можна готувати класичним способом. Коли закипить вода, додати ложечку солі, з головки вирізати качан і вкинути у воду, поступово знімати пропарені листки, пізніше зрізати з листків грубі прожилки.
Спосіб 3 – заморозити. Покласти капустину в морозилку на 2 доби, потім дістати. Коли розмерзнеться, то листочки чудово відділяються і не рвуться. Тільки обов’язково потрібно її обмотати плівкою перед заморожуванням!
Щоб не морочитися із підготовкою капусти
Є варіанти, як взагалі не заморожуватися із підготовкою капустини до приготування голубців.
- Готувати голубці можна із листя пекінської капусти або савойської. Воно м’яке (якщо туге, то кілька хвилин пропарити буде достатньо), гарно знімаються, а голубці вдаються смачні.
- А можна просто приготувати замість традиційних – ліниві голубці. Для цього потрібно приготувати фарш, як на голубці (рис, фарш, підсмажена цибуля і морква). Додати до нього злегка протушковану капусту, перемішати, сформувати округлі котлети завбільшки з кулак. Викласти у деко, запекти 30 хв, залити соусом (який любите, можна зі сметани, помідорів або томату і пасерованих овочів). І тушкувати ще хвилин 20-30.
Як приготувати справжню домашню ковбасу: детальний рецепт