Коли збирати
Викопуйте часник вилами у суху сонячну погоду та залиште його сушитися на ділянці протягом 5 днів. Далі перенесіть головки сушитися в приміщення чи на горище. У сухого часнику обріжте повністю коріння й стебла завдовшки 10 см від голівки.
Де зберігати
Щоб часник не відганяв нове коріння, обпаліть його за допомогою запальнички. Від цвілі, опустіть голівки часнику в розчин з півлітра рослинної олії, яку кип’ятіть на вогні 2 години, після капніть 10 крапель аптечного йоду. Після занурення підсушіть часник.
Озимий часник зберігайте в холодних приміщеннях, а яровий в теплих. Можна зберігати на лоджії в картонних коробках чи в мішках з натуральної тканини. Температуру в приміщенні тримайте від +3 до -5 градусів та вологість 50-80%.
Методи зберігання
В пучках чи косах. Заплетений в коси часник підвісьте у прохолодному та темному місці.
В сітці. Покладіть голівки часнику в картопляні сітки та повісьте їх під стелею. Періодично оглядайте часник та прибирайте пошкоджені чи згнивші плоди.
В солі. Наповніть часником скляні банки чи дерев’яні ящики та перетрусіть його кухонною сіллю. Верхні та нижні шари солі повинні бути не менше 3 см.
В борошні. Обсипте часник пшеничним борошном, наповніть ним скляні банки та закрийте кришками.
В лушпинні цибулі. Складений у картонний ящик часник пересипте лушпинням цибулі та перенесіть на верх шафи.
В харчовій плівці. Голівку часнику обгорніть харчовою плівкою в два шари.
В деревному попелі. В картонний ящик насипте шар попелу заввишки 2 см., розкладіть на нього голівки часнику, а наверх засипте попелом, далі знов часник й так до верху.
В парафіні. Розтопіть парафін та опустіть в нього голівки часнику й залиште, щоб він застиг.
В стерильних банках. Наповніть часником сухі скляні банки, закрийте кришками та закатайте.
В тканинному мішку. Замочіть мішок у сольовому розчині й просушіть, після наповніть його часником та залиште відкритим.