Не у всіх сім’ях, вміють і знають, як готувати кутю. А це одна з найсмачніших страв на Святвечір і на Різдво. Кутя – це не тільки давня, ще дохристиянська українська традиція. Це ще й надзвичайно смачна і корисна страва! Треба тільки знати, як її приготувати!
Як готувати кутю
- Вибираючи зерно для куті, покуштуйте його, чи не кисле, гірке або затхле.
- Перед варінням куті із непідготовленого зерна, треба залити його водою на 5-6 годин. Відтак воду обережно злити, долити чистої (удвічі більше, ніж є пшениці), поставити на середній вогонь, довести до кипіння.
- Коли вода закипить – зняти піну, посолити. Можна додати трохи олії (тоді кутя буде розсипчастою).
- Після закипання вогонь зменшити до мінімуму і варити до готовності, доливаючи за потреби воду. Щойно каша закипить, її можна один раз розмішати.
- Мак для куті найліпше розтирати у макітрі за допомогою макогона. Можна мак запарити окропом або залити на ніч холодною водою, а вранці відцідити й відтиснути воду крізь подвійну марлю. Далі розтерти у кухонному комбайні або макітрі.
- Найпростіший варіант – змолоти сухий мак на кавомолці.
- Горіхи потрібно підсушити, щоб краще пахли (на сухій сковороді або в мікрохвильовці).
- Мед, якщо він густий, можна трішки підігріти.
- Якщо у вашій місцевості прийнято робити рідку кутю, її слід розвести узваром до потрібної консистенції.
- Традиційно в кутю додають родзинки (їх слід заздалегідь ошпарити окропом). Також можна додавати інші сухофрукти, цукати.
- Подекуди до куті додають халву.
- Деякі господині у кутю ллють ложку коньяку або рому: він надає страві аромату і служить певним консервантом (це згодиться у випадку, якщо готуєте багато куті і плануєте її їсти протягом кількох днів).
- Кутю краще приготувати завчасно, за кілька годин до вечері, щоб вона встигла добре охолонути і настоятися.
Що символізує кутя і чому її обов’язково треба їсти
Рецепти приготування куті
Кутя традиційна
- 1 скл. пшениці або перлової крупи, 1 л води, по 1 скл. горіхів і родзинок, по 100 г меду й маку. Можна додати інші сухофрукти та мармелад.
Крупу ретельно промити і відварити до м’якості. Відкинути на решето, обдати холодною водою, дати воді стекти і викласти в миску. Мед розчинити з невеликою кількістю узвару, змішати з кутею, розтертим маком, січеними горіхами і розпареними родзинками.
Кутя рисова
- 500 г рису, по 200 г родзинок і мигдалю, цукор, кориця.
Рис перебрати, промити, залити холодною водою довести до кипіння, відкинути на друшляк і промити холодною водою. Потім знову залити великою кількістю холодної води і варити до готовності, не мішаючи. Воду злити, рис охолодити. Мигдаль розтерти, додати цукор, розмішати, розвести невеликою кількістю води і з’єднати з рисом. Додати вимиті та ошпарені родзинки, корицю і знову ретельно перемішати.