Не секрет, що впродовж вегетаційного періоду на сільськогосподарські культури впливає низка факторів, які зменшують урожай та знижують його якість. Адже на кожну рослинку хай найменший шкідник, та знайдеться. Дошкуляють рослинам і хвороби.
Так, деякі овочеві культури бояться капустянки, совки, молі, блошок, попелиці, цибуля – мух, огірки – пероноспорозу, антракнозу, борошнистої роси, помідори – фітофторозу. Яблуні найчастіше вражає попелиця, плодожерка, кліщ, міль, парша, плодова гниль; смородину – антракноз, борошниста роса, кліщ; малину – плямистий антракноз, жуки; кісточкові – моніліоз, кокомікоз; суницю – бура й біла плямистість, борошниста роса і довгоносик. А наш другий хліб неабияк страждає через колорадських жуків, фітофтороз, бактеріальні та вірусні хвороби. До того ж останнім часом маємо просто нашестя слимаків, дротянок та кротів.
Наші предки рятували врожаї від шкідників та хвороб без допомоги хімічних засобів. Либонь, таки варто згадати мудрість дідусів і бабусь, аби заживати екологічно чисті продукти.
Пасинки помідорів
Їх боїться: гусінь, совка, міль, плодожерка
4 кг пасинків зеленої маси, або 2 кг сухої, настояти у 10 л води впродовж 3–4 год, кип’ятити на маленькому вогні 30 хв. Для обробки рослин свіжий навар треба розвести втроє, старий – удвоє та додати 40 г мила на 10 л води. Зберігати не більш як рік у герметично закритій посудині.
Полин
Його боїться: зелена яблунева попелиця, гусінь, метелики, яблунева плодожерка
1 кг пров’яленої підземної частини рослини кип’ятити 10–15 хв у невеликій кількості води, додати відціджений настій курячого посліду (1 кг настоюють у невеликій кількості води дві доби) і водою довести розчин до 10 л. Обприскувати рослини двічі з перервою у сім днів. А пижмо й полин, прив’язані до гілок яблуні, відлякують метеликів плодожерки.
Цибуля, часник
Їх боїться: гусінь, попелиця
0,2 кг цибулиння, 0,2 кг тютюнового пилу або махорки, 0,2 кг подрібненого часнику залити 10 л гарячої води й настоювати дві доби, потім розчин водою довести до 20 л.
Гірчиця
Його боїться: попелиці та шкідники, що гризуть листя
100 г сухої гірчиці залити 10 л гарячої води і настоювати дві доби, потім розчин водою довести до 20 л.
Картоплиння
Його боїться: попелиця, кліщ, совка, білан жилкуватий
1,5 кг зеленого або 0,8 кг сухого бадилля, не ураженого хворобами, залити 10 л води і настоювати 3–4 год.
Лопух (надземна частина під час цвітіння, корінь – навесні та восени)
Його боїться: капустяна совка, попелиця, міль, білан жилкуватий
1/3 відра подрібнених листків настояти у 2/3 відра води упродовж трьох діб. Обприскувати рослини 3–4 рази з інтервалом у сім діб.
Кульбаба під час цвітіння
Її боїться: попелиця, листоблішка, кліщ, слимак
0,6–0,8 кг зелених листків або викопаних восени коренів настоювати 8–10 год у 10 л води. Обприскувати плодові дерева у період розпускання бруньок та одразу після цвітіння.
Тютюн
Його боїться: попелиця, листоблішка, гусінь, листокрутка
0,15–0,20 кг тютюну або тютюнового пилу залити 10 л гарячої води (40–45°С) і настоювати дві доби, додати 40 г мила.
Щавель кінський
Його боїться: пліщ, попелиця
0,3 кг подрібнених коренів (або 0,4 кг листків) настоювати у 10 л води впродовж 2–5 год.
Шкірка плодів цитрусових
Її боїться: кліщ, трипс, листоблішка
1,5 кг свіжої шкірки (або 0,5–0,7 кг сухої) настоювати у 10 л води в темному місці 3–5 днів. Відцідити, відтиснути і водою довести до 10 л.
Бузина під час цвітіння та плодоношення
Її боїться: попелиця
0,8–1 кг листків і квіток залити 10 л води й настоювати три доби.
Вся надземна частина бузини
Її боїться: яблунева плодожерка, трипс
Подрібнити 4–5 гілочок, залити 10 л води, кип’ятити впродовж 1–1,5 год.
Цибуля
Її боїться: кліщ, жук, слимак, попелиця, плодожерка
0,2–0,3 кг цибулиння настоювати 3–4 доби у 10 л води.
Деревій (початок цвітіння, вся рослина)
Його боїться: павутинний кліщ, листоблішка, трипс, гусінь, попелиця
2,5 кг свіжих подрібнених стебел і листків (або 0,8 кг сухої речовини) кип’ятити у 10 л води 30 хв (токсичність зберігається п’ять діб).
Ромашка аптечна (під час цвітіння)
Її боїться: сисні комахи, гусінь, сірий брунькоїд
0,4 кг сухої маси (або 1–1,5 кг зеленої з суцвіттями) залити 10 л гарячої води і настоювати 12–14 год.
Деревний попіл
Його боїться: гусінь вогнівки, борошниста роса, попелиця
1) 3 кг попелу залити 10 л гарячої води й настоювати дві доби;
2) 0,4 кг попелу залити гарячою водою і кип’ятити 30 хв.
Деревний попіл
Його боїться: мурахи
Посипати мурашник попелом – і комахи покинуть місце.
Чорнобривці (під час цвітіння)
Їх боїться: попелиця, грибкові хвороби
Піввідра сухих рослин залити 10 л води й настоювати дві доби. У цьому розчині можна дезінфікувати й бульби гладіолусів упродовж 8–10 год. До розчину проти попелиць додають ще 40 г господарського мила.
Паслін, дворічні рослини (під час цвітіння)
Його боїться: гусінь, травневі хрущі
5–6 кг подрібненої маси надземної частини рослин настоювати 3–4 год у 10 л води. Відтак кип’ятити на малому вогні. Під час використання 0,5 л розчину розвести у 10 л води. Зберігати не більш як рік у герметично закритій посудині.
М’ята
Її боїться: аґрусова вогнівка
Посадити навколо аґрусу м’яту, або ж покласти гілочки у кущ.
Часник
Його боїться: бруньковий кліщ
0,3 кг подрібненого часнику розвести у 10 л води й відразу ж обприскати смородину в період бутонізації та після цвітіння.
Хвоя (ялина, сосна)
Її боїться: попелиця, листоблішка, метелики
2,5 кг однорічного приросту настоювати у 10 л води в темному місці впродовж трьох діб, щоденно перемішуючи. Для обприскування 2 л настою довести водою до 10 л.
Чистотіл великий
Його боїться: попелиця, гусінь білана жилкуватого
3–4 кг свіжих рослин (або 1 кг сухих) настоювати в 10 л води впродовж 24–36 годин.