обрізати смородину

Що потрібно зробити з кущами смородини наприкінці листопада, щоб підвищити урожайність

Дізнайтеся, що треба зробити з кущами смородини у листопаді, щоб збільшити врожайність у наступному році.

Як підготувати смородину до зими

  1. Очищення. Приберіть стару мульчу та всі рослинні залишки. Восени вона зайва та призводить до зайвої сирості, гниттю, обмерзанню коренів при раптовому чи сильному заморозку. Мульча є можливим розсадником патогенів та притулком для шкідників, які з задоволенням там зимують.
  2. Обрізка. Методика такої обрізки відрізняється від звичайної. Обрізають гілки, яким в наступному році буде 3 роки, а в поточному — вже два. Зрізають не всі гілки, а на половині куща. А на наступний рік на іншій половині. Вся справа в плодових бруньках та у віці гілок. Плодові бруньки чорної смородини знаходяться в достатній кількості на кінчиках гілок. Зрізуючи їх, ми позбавляємо себе частини ягід. Але така обрізка стимулює нове розгалуження куща. При такому обрізанні кущ залишається вічно молодим — на ньому немає «старих» гілок. До закінчення сокоруху обрізку не рекомендують проводити.
  3. Мульчування. Цю роботу варто проводити перед передбачуваним снігопадом. Це мульчування прикореневої зони кущів смородини перегноєм. Він захищає та утеплює корені рослини, а навесні буде ідеально збалансованим добривом. Це повністю розкладена органіка, яка доступна корінню, що несе всі елементи живлення для рослини, щоб дати смородині зануритися в фазу спокою. Покладена рано органіка почне стимулювати рослину до нового зростання.

Радимо також прочитати:

 

 

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook