Експерт зі схуднення Віктор Мандзяк стверджує, що правильне харчування — це не просто мода, а наука, яка базується на знаннях про фізіологію організму та здоров’я людини. Здається, що в епоху надмірної інформації та постійних дієт, кожен із нас вже знає, як правильно харчуватись, але чомусь, попри все це, багато хто з нас так і не знаходить ідеальний шлях до здорового способу життя. У цій статті експерт зі схуднення розвінчує кілька важливих міфів та непорозумінь щодо їжі та дієт, розкриває справжні факти, на яких варто будувати свій раціон. Поради Віктора Мандзяка допоможуть вам краще зрозуміти, чому важливо те, що ми їмо.
Колись, давним-давно наш предок
в їжі був неперебірливий: не отруйне, не зіпсоване – треба з’їсти однозначно, бо завтра може не бути.

Проблема нестачі їжі вже давно неактуальна, все якраз навпаки – їжі нам забагато, що виливається в ожиріння і зіпсоване здоров’я. Усвідомлення того, що периметр наших талій тісно зв’язаний з тим, що ми пхаємо до рота, призвів до демонізації одних продуктів і возвеличення інших. Наш лінивий та ласий до дихотомії мозок прагне знати одне – продукт Х корисний чи шкідливий? Не кажи мені про нюанси, скажи – можна чи нє. І це погано, адже таке ставлення до їжі робить раціон харчування одноманітним і часто незбалансованим.
Сьогодні ми будемо реабілітовувати одні продукти і знімати німби з голів інших. Цих красенів в нас буде аж 8. Тож запарюй собі чай, додавай до нього чайну ложку цукру (так, цукор можна) і готуйся до веселої хоч і не легкої мандрівки до країни знань разом зі мною. Погнали!
Міфи про продукти
Картопля
Бульби люди бояться: кажуть, псує фігуру, бо там один крохмаль і високий глікемічний індекс.
Давай повідділяємо мух від катлєт. Картопля – вуглеводний продукт, а точніше – крохмалистий. Видихай, крохмаль – не страшно, а всього лиш купа молекул глюкози, з’єднаних між собою. А враховуючи, що найдовше живуть люди, які аж 50% калорій отримують саме з вуглеводів, крохмаль варто полюбити.
Дивно, що людей лякає крохмаль лише в бульбі, а інші крохмалисті продукти, такі як гречка чи кіноа – вважаються ледь не суперфудами. Несправедливо.
До речі, щодо фігури, картопля дуже сильно схожа на гречку, хліб чи ту ж кіноа. І навіть десь виграє в них, адже, хоч і не набагато, але ситніша від останніх. Але слід підкреслити, що мова не про картоплю фрі, смажену чи у вигляді пюре з великою кількістю вершкового масла. Олія і масло роблять безневинну картоплю дуже калорійною, тому таку їжу раджу споживати не часто.
А щодо високого ГІ, то глікемічний індекс продуктів не має жодного значення для здорової людини.

Хліб
Кажуть, хліб повнить, особливо дріжджовий.
Щодо дріжджів, то те, завдяки харчовим дріжджам чи заквасці росте хліб, не впливає ні на смакові властивості хліба, ні на поживну цінність, ні на калорійність цього продукту.
На рахунок фігури, то слід розуміти, що хліб буває різний. Його можна спекти з цільнозернового борошна, а можна з рафінованої муки вищого ґатунку – білий хліб. В першому випадку хліб міститиме більше корисних речовин і, що важливо, для ситності – клітковини. Хоч калорійність білого і цільнозернового хліба суттєво не різниться, я рекомендую надавати перевагу саме цільнозерновому, в ньому більше користі і ситості. Ні, хліб не повнить, при схудненні можна.
Радимо також прочитати: Який магазинний хліб найкорисніший і як вибрати якісний?
Соки
Соки, особливо свіжовичавлені окутані ореолом корисності. Вітамінки – здоров’я, ну ти поняв.
Я тебе зараз здивую. З точки зору фігури і відповідно здоров’я, соки – це солодка вода, яка вважається однією з причин пандемії ожиріння. Справа в тому, що фрукт треба кусати і жувати, тобто прийдеться трохи попітніти, щоб отримати калорії з яблука, а сік випивається в лічені секунди. Звісно, вплив на насиченість і ситість буде різною, і явно не на користь соку. Ба більше, в соках практично нема клітковини і це теж негативно впливає на насичення. Я всім рекомендую пити саме воду, воду без калорій. До речі, щодо води…

Вода
З усіх прасок ми чуємо, що треба пити багато води – 2-3 літри, 35 мл/кг бла-бла… А ще нам кажуть, що напої та рідкі страви організм не сприймає як воду.
Дивись, ти десь приблизно втрачаєш 2-3 літри води щодня з сечею, потом, калом і видихуваним повітрям. І для того, щоб ти не висохнув як таранька, маєш стільки ж отримувати. І якщо ти досі не засохнув, то з цим прекрасно справляєшся. Ще б пак, в твоєму тілі є потужна система регуляції водного балансу на чолі з гіпоталамусом. Воно саме регулюється, тобі не треба напивати якісь міфічні норми води.
І ні, будь-яка вода, в складі продуктів і навіть та, що утворюється в результаті біохімічних процесів в твоєму тілі, буде відновлювати водний баланс. Взагалі цим не парься, пий за бажанням.
Радимо також прочитати: Дев’ять ознак, що вам потрібно пити більше води
Мед
Мед вважається дуже корисним, ним заміняють чортів цукор, його п’ють при простуді і додають до теплої води, випиваючи зранку натще.
Якщо відкинути всю романтику бджільництва, включно з тим, що мед – це бджіляча риганина, якщо глянути на цю смакоту, попередньо знявши з носа рожеві окуляри, то мед – цукор з незначною бактерицидною дією. Ох і ах. В меді ще й більше фруктози, ніж в цукрі, зловживання якою шкідливо для печінки. Якщо тобі розказують про силу-силенну вітамінів в меді, шли до вуликів. В меді дійсно багато вітамінів і мінералів… найменувань багато, а кількість кожного окремого вітаміну чи мінералу наскільки мізерна, що можна сміливо сказати, вітамінів та мінералів в меді нема. Мед – цукор. До речі, про цукор слівце замовляли?

Цукор
Цукор – біла солодка смерть. Порожні калорії. Так кажуть?
Якщо глянути на столовий цукор без емоцій, ми побачимо рафінований вуглевод, половина якого – фруктоза. Ми побачимо… не побачимо в ньому ні вітамінів, ні мінералів, ні клітковини. Побачимо низьку ситність.Навіщо його їсти? Навіщо їсти його і солодощі – продукти, ним наповнені? Є одна причина – вони, зараза, смачні. Ну не можна в людини відбирати те, що вона любить: чим більше ти собі щось забороняє – тим більше тобі цього хочеться – екзистенційна істина. Тому з цукром йдемо на компроміс: не виключаємо з раціону, не підписуємося на марафони “14 днів без цукру”, а дозуємо.
Оливкова олія
Люди знають, що оливкова олія корисна, а користі забагато бути не може, тому нею щедро заправляють салати… щедрезно.
Слід розуміти, що олія, будь-яка олія – найкалорійніший продукт з відомих людству. Тому, якщо ти слідкуєш за фігурою, чітко дозуй їхню кількість в своїх салатах.
Молоко
Молока люди часто уникають, бо там лактоза і взагалі молоко для телят.
Лактоза, як і крохмаль чи цукор – вуглевод. Ти ж не забув, яку кількість вуглеводів їдять люди, що живуть найдовше? Є категорія людей, які мають повну чи часткову непереносимість лактози: фермент, що розщеплює “молочний цукор” їхній кишківник виробляє в недостатній кількості. Навіть таким людям можна молоко просто в меншій кількості, або хоча б кисломолочні продукти. Можна і треба, адже молочка вельми корисна.
Радимо також прочитати: Корисне чи шкідливе: правда і міфи про молоко та лактозну непереносимість
Підсумуймо. Кожен харчовий продукт неповторний, зі своїми особливостями. Нема абсолютно шкідливих, як і безумовно корисних. Можна їсти все, чогось більше, чогось менше, але можна все.
Автор – Віктор Мандзяк
Сторінка автора в iнсті: https://www.instagram.com/viktor_mandziak/
Телеграм-канал: https://t.me/mandziak_viktor
Post Views: 175