Печиво на кисляку і смальці
0,5 л кислого молока, 0,7 л цукру, 2 яйця, 0,5 ст. ложки соди + 1 ст. ложка амонію – розмішати, хай трошки постоїть, щоб побродило і розтав цукор. Додати дрібку солі, і ваніль. Додаючи поступово борошно, замісити не круте тісто. Вкінці додати 200 г м’якого жиру. Розкочувати, вирізати і пекти. Виходить 10-літрова миска печива. Рецепт Світлани Калити
Рогалики на смальці
0,5 л смальцю, 0,5 л сметани, 2 яйця, 50 г дріжджів, 50 г цукру, дрібка солі. Борошна – скільки візьме тісто (має бути дуже м’якеньке). Накрити харчовою плівкою, поставити в холодильник на 5 годин, а краще на ніч. Тоненько розкочувати, робити рогалики з будь-якою начинкою. Виходить ящик печива. Рецепт Марії Гаврилів
Рогалики на воді та олії
100 мл води, 100 мл олії 2 ст. ложки цукру, 300 г борошна, 1 ч. ложка розпушувача. Замісити, залишити на 30 хв. Можна робити з будь-якою начинкою. З порції виходить 16 штук. Рецепт Наталії Михайлишин
Недороге шоколадне печиво
- 200 мл молока, 100 г борошна, 220 г цукру, 35 г олії, 1 жовток, 50 г какао, 250 г борошна, 15 г розпушувача, дрібка солі, дрібка соди. Глазур: 1 білок, 150 г пудри, 1-2 ч. ложка лимонного соку.
100 г борошна і цукор перемішати, закип’ятити молоко і влити. Дати схолонути, додати олію, сіль, жовток (перемішати), какао, розпушувач, соду, борошно. Вимішувати тісто лопаткою або ложкою, бо буде дуже липнути до рук. Присипати тісто борошном, розкотити товщиною 8 мм, виробити формочкою і випікати при температурі 180 градусах 10 хв. Коли схолоне, змасти помадкою і розкласти на пергамент, щоб висохла помадка. Яйце в тісто не обов’язково, якщо немає какао – просто додайте ванільний цукор або корицю. Дуже добре зберігається, м’якеньке, не черствіє. Рецепт Рози Бойчук.
Імбирне печиво
100 г меду, 100 г цукру, 100 г масла – все розтопити. Тоді додати: 1 ч. ложку порошку імбиру, 1 ч. ложку меленого мускатного горіха, 1 ч. ложку кориці, 1 ч. ложку соди – перемішати і зняти з вогню. Коли охолоне до ледь теплого стану, додати 2 яйця, 360 г борошна. Замісити і поставити на холод. Або додати трішки більше борошна і пекти одразу (робити тонке печиво). Рецепт Ірини Андросюк
Печиво на смальці і маргарині через м’ясорубку
2 яйця, 2 жовтки, 1 скл. цукру, 150 г масла, 150 г маргарину, 300 г смальцю, 4 п. цукру ванільного, 0,5 п. розпушувача, борошна скільки вбере тісто. Не повинно бути забитим! Поставити в холодильник на 2 години і формувати через м’ясорубку. Виходить смачне розсипчасте і довго стоїть. Коли остигне, посипати цукровою пудрою. Рецепт Надії Дев’ятко
Печиво на смальці і сметані
250 г сметани, 250 г смальцю, 1 п. маргарину, борошна скільки візьме (багато). Розкотити, вирізати формами. Гарячі обкачувати у цукровій пудрі. Дуже смачні, і виходить багато. Рецепт Роксоляни Матвіїв
Печиво пісочно-дріжджове
1 кг маргарину хорошої жирності, 300 г цукру, 10 яєць. Маргарин з цукром дуже добре збити до пухкості з додаванням 1-2 яєць, потім яйця додавати поступово, щоб не зрідла маса. 100 г дріжджів розвести у 300 мл теплої води, вилити до збитої маси. Додати приблизно 2 кг муки (залежить від борошна), замісити гарне еластичне тісто. Розкочувати, вирізати, поставити на розстойку на 20 хв, щоб трішки підійшло. При розкочуванні посипати цукром і трішки качалкою вдавити в тісто. Виходить 4 кг печива. Печиво зберігається свіжим і м’яким впродовж довго часу. Рецепт Слави Гром
Грубі пряники на кислому молоці
6 жовтків змішати з 1 л цукру. 1 л кислого молока підігріти до теплого, в ньому погасили 2 ст. ложки соди. Змішати із жовтково-цукровою масою 100 г рафінованої олії, додати ванільний цукор або мак. Борошна близько 17 склянок, але потрібно дивитись на консистенцію, щоб не прилипало до рук. Глазур: 6 білків (охолодити), збити з 600 г цукрової пудри. Обмазувати гарячими, тоді швидко висохне глазур. Чим довше стоїть, тим смачніше. Рецепт Альони Соломон.