Соусів з майонезу і сметани
150 г майонезу, 100 мл йогурту, сметани чи 50 г вершків для збивання, сіль на смак, лимонний сік, цукор. Добавки залежно від видів соусу:
- кропний: 1-2 столові ложки дрібно нарізаного кропу;
- огірковий: 2 маринованих огірки, очищених і дрібно нарізаних;
- томатний: близько 2 столових ложок кетчупу;
- із солодкого перцю: 2 стручки солодкого перцю, потушкованого на олії та подрібненого міксером;
- із хрону: 2 столові ложки тертого хрону;
- яблучний: 100 г яблук, очищених і нарізаних дуже тонкою соломкою;
- апельсиновий: 1 невеликий очищений апельсин, нарізаний шматочками, апельсинова цедра;
- шинковий: 20-40 г пісної подрібненої шинки.
Майонез перемішати з йогуртом, сметаною чи збитими вершками. Додати продукти залежно від виду соусу, сіль, лимонний чи апельсиновий сік і цукор.
Ці соуси підходять до страв із м‘яса.
Соус-хрін з бурячком
300 г тертого кореня хрону, 1450 г води, 250 г 9%- ного оцту, 200 г бурячка, 20 г солі, 20 г цукру.
Очищений та промитий хрін подрібнити на тертці чи кухонному комбайні, потім злегка посікти ножем, покласти в посуд, залити кип‘ятком, закрити посуд кришкою. Коли хрін вистигне, додати оцет, подрібнений на дрібній тертці варений бурячок, сіль, цукор і розмішати.
Соус-вінегрет
1 яйце, 2 столові ложки оливкової (соняшникової) олії, 2-3 столові ложки оцту, 1 свіжий огірок, 0,5 цибулини, зелень петрушки, 0,5 чайної ложки цукру, перець, сіль.
Жовток звареного натвердо яйця розтерти у чашці з сіллю, перцем і олією. Отриману густу масу розвести оцтом, додати дрібно нарізаний білок, нашинковану цибулю, подрібнену зелень петрушки, почищені від шкірки і нарізані дрібними кубиками свіжі огірки. Все перемішати. Соус-вінегрет подають до холодної риби, свинини.
Соус-майонез із томатом і солодким перцем
650 г майонезу, 250 г томату-пюре, 125 г солодкого перцю, сіль на смак.
Томат прокип‘ятити і, коли він вистигне, як слід перемішати з майонезом. Додати подрібнений перець, сіль і ще раз обережно перемішати.
Соус сирний “Ніжний”
120 г сиру, 1 яблуко, 1/4 л вершків, мелений перець, лимонний сік, цедра, цукор, дрібно нарізана зелена цибуля, сіль.
Сир, нарізані яблука (без серцевини) та вершки змішати з допомогою міксера. Добре приправити, щоб соус мав яскраво виражений запах (без домінування запаху лимонної цедри) і солодкуватий присмак. Подавати охолодженим до білого м‘яса, риби.
Соус-хрін з хлібними крихтами
0,5 скл. натертого хрону, 0,5 скл. хлібних крихт, 1 скл. столового оцту, 1,5 скл. сметани, 1 ч. ложка цукру, сіль.
Крихти м‘якого білого хліба полити оцтом, додати сметану, все як слід збити. Потім покласти хрін, заправити соус сіллю, цукром.