• На пляшці якісного вина має бути чітко вказаний виробник. Якщо його найменування приховане або ж вказане дуже дрібним шрифтом, то найімовірніше, таке вино буде несмачним.
• Краще купувати вино, на якому вказано рік урожаю винограду, з якого його виготовлено. Якщо такої інформації немає, то це вино, очевидно, зроблене з використанням концентратів.
• Бажано, щоб на етикетці був перелік сортів винограду. Дуже часто на дешевих винах пишуть «з найкращих сортів».
• На пробках і на дні пляшок вина можуть утворюватися білі кристали. Це так званий винний камінь. Він природний, нешкідливий і не змінює смак напою.
• Штучні порошкові вина дуже бідні на смак, не мають післясмаку. Як правило, це солодкі напої. Вино не має пахнути оцтом.
• Вино, яке зберігається на прилавках, підсвічуються софітами, може підігріватися, таким чином втрачати свої властивості. Тому ніколи не купуйте тепле вино.
• Налийте вино у невелику пляшечку, заткніть горлечко пальцем, занурте в склянку з водою і відразу ж приберіть палець. Якщо вміст пляшечки не змішується з водою, отже, вино натуральне. Коли ж у воду починають перетікати пофарбовані цівки й опускаються на дно склянки – вино фальсифіковане. Що швидше змішуються рідини, то більше у вині домішок.
Налийте у вино гліцерин (у співвідношенні 5:1). Коли гліцерин був налитий у натуральне вино, він опуститься на дно посудини і залишається безбарвним. Якщо ж вино фальсифіковане, то гліцерин забарвиться у фіолетовий, червоний, або світло-жовтий колір.
• Додайте у вино трішки соди. Зміна кольору та з’ява неприємного запаху свідчить про підробку вина. Справжнє хороше вино на соду не реагує.
Неповну пляшку вина закрийте і збовтайте. Подивіться, як осідає піна: якщо швидко, то перед вами натуральне якісне вино.
• Можна спробувати такий спосіб: налити трохи вина у склянку й залишити на кілька днів. На натуральне вино з часом злетиться мошка.