У вашому домі є алергік? Тоді ви маєте дещо дізнатися…

Якщо у вас або ваших рідних є алергія, вам варто дізнатися більше про це захворювання, аби знати, як йому протистояти.

Наразі відомо більше 20 000 алергенів, кількість яких продовжує зростати.

Реакція імунної системи організму на алерген – алергія.

Фактори, що сприяють розвитку алергії:

  • спадкова схильність (якщо у обох батьків є алергія, то у дитини ризик захворіти алергією становить 70%, якщо лише один – 40%);
  • довкілля (кількість та природа алергенів, кліматичні, географічні, екологічні умови);
  • незбалансоване харчування, супутні захворювання, загальний стан здоров’я, стреси.

Всі алергени поділяють на дві групи:

  • ендоалергени, що утворюються всередині організму (клітини, ушкоджені інфекцією, хімічними, фізичними та іншими впливами);
  • екзоалергени – речовини, що впливають на людину зовні.

У свою чергу екзоалергени поділяють на:

  • інфекційної природи (алергени бактерій, вірусів, грибів, найпростіших і гельмінтів);
  • неінфекційної природи (пилкові, харчові, побутові, інсектні, промислові та інші).

Пилкові алергени – найчисленніші, їх налічується близько 100 видів.

В Україні один з основних видів пилку, що викликає поліноз (алергічне захворювання) – пилок злакових.

Для кожного регіону характерний свій календар запилення рослин.

  • квітень-травень: береза, вільха, горішник, дуб, ясен, клен, тополя, ліщина, в’яз, верба;
  • червень-липень: тимофіївка, грястиця, вівсяниця, лисохвіст, костер, пирій, тонконіг, райграс, кукурудза, липа, тощо;
  • липень-вересень: полин, амброзія, кульбаба, лобода, цикламен, тощо.

Інформація Центру громадського здоров’я МОЗ України

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook