Сметана, вироблена не за традиційними методами з вершків і закваски, може не відповідати стандартам якості і навіть шкодити здоров’ю. Ми підкажемо, як відрізнити справжній молочний продукт від фальсифікату.
Згідно з національним стандартом ДСТУ 4418:2005, сметана є кисломолочним продуктом, що виробляється шляхом сквашування пастеризованих вершків за допомогою закваски з чистих культур молочнокислих бактерій. Це призводить до збільшення кислотності, яка слугує природним консервантом і надає продукту властивий кисломолочний смак.
– Основними компонентами натуральної сметани є пастеризовані вершки та закваска, які забезпечують високий вміст жиру і чудові смакові характеристики, – пояснює Володимир Величко, генеральний директор ДП «Харківстандартметрологія». – Також для нормалізації можуть використовуватись вершкове масло, сухе молоко, маслянка та питна вода.
За словами експерта, згідно із законодавством України про молочні продукти, до складу сметани не дозволяється включати немолочні жири та білки, стабілізатори чи консерванти. Продукти, що містять рослинні жири, вже не вважаються сметаною, а класифікуються як «сметанний продукт».
Сметана виробляється з різною масовою часткою жиру – від 10 до 40 %, і не поділяється на сорти за цим критерієм.
Сметану необхідно зберігати в холодильнику або холодильній камері при відносній вологості повітря не більше 80%. Термін її зберігання варіюється від трьох до п’яти діб, залежно від типу упаковки.
Якщо на упаковці не вказані терміни зберігання, дані про виробника або вони нанесені некоректно, краще уникати покупки такої сметани.
- Як перевірити якість дріжджів
Як фальсифікують сметану і як перевірити її якість
– Оскільки сметана є досить дорогим продуктом, велика спокуса її фальсифікувати. Виробники можуть додавати воду, кефір, кисле молоко, рослинні жири або крохмаль, – зазначає Володимир Величко.
Існує кілька способів перевірити якість сметани:
- Для перевірки справжності сметани можна нанести її на зворотну сторону долоні та потерти. Якщо жирний слід відсутній, продукт фальсифікований. Натуральна сметана залишить на шкірі маслянистий слід.
- Також варто оцінити смак і запах сметани. Наявність гіркуватості чи затхлості може свідчити про псування продукту, а великий відсоток рослинних жирів змінює смак на маргариноподібний.
- Для перевірки на наявність крохмалю в сметані достатньо крапнути на неї йод. Якщо сметана забарвиться в сірий або синій колір, це вказує на присутність крохмалю.
- Переморожену сметану легко відрізнити по утворенню крупки та виділенню сироватки. Якщо при розчиненні сметани у воді з’являються пластівці, це може свідчити про її скисання.
- Що ви купуєте: масло чи підробку? Як перевірити якість в домашніх умовах