чорна четвергова сіль

У ніч на Чистий четвер готують чудодійну чорну сіль

Чорну сіль готують тільки один день у році: у ніч або вдосвіта на Чистий четвер. Не пропустіть! Четвергова сіль має чудотворні властивості.

На початку минулого століття ніхто б не здивувався, побачивши чорну сіль. Вона була на кожному столі. Колись, за часів Київської Русі, тільки з такою сіллю прийнято було їсти крашанки та й усі інші великодні страви. А ще чорна сіль вважалася не просто приправою, а чудодійним засобом, оберегом. Таку сіль готують тільки один день у році – у ніч на Чистий четвер.

Чорну сіль готують тільки один день у році

Отець Олексій Левенець віднайшов давню технологію і готує чорну сіль за старовинним рецептом. За його словами, чорну сіль споконвіку готували тільки в один день у році – у Чистий четвер перед Великоднем, тому називали також четверговою. Робили це вночі або вдосвіта.

На півдні або півночі такого звичаю не було. А от у містах і селах Полтавської, Запорізької, Харківської областей Великдень без такої солі був немислимий.

Четвергову сіль клали у великодній кошик і освячували в церкві, нею солили освячені яйця, які їли за святковою трапезою.

Чистий Четвер – початок найсуворішої частини посту

Як приготувати четвергову сіль

У різних областях України четвергову сіль готували по-різному. Найпоширеніший спосіб –прожарювання солі в печі або на вугіллі, коли її перепалювали з різними добавками (пряними травами, квасною гущею тощо).

Звідси й назва «чорна сіль», оскільки в процесі температурної обробки вона дійсно чорніє. Потім її товкли, просівали.

Отець Олексій готує четвергову сіль зі звичайної солі, але для випалювання додає квашену капусту та житнє борошно.

«Треба десь 1 кг квашеної капусти, 0,5 кг житнього борошна й 1 кг звичайної нейодованої солі. Змішуєте, потім випалюєте суміш у закритій формі, періодично привідкриваючи для доступу повітря. Загалом треба десь вісім годин.

Я випалюю надворі. У мене спеціальна пічка з примусовим нагнітанням повітря, щось як міні кузня. Виходить кусень чорного каменю. Той камінь товчете, мелете й отримуєте десь 1 кг готової чорної солі. У мене три роки пішло на відновлення ціеї технології. Тепер готую щороку».

Чим корисна чорна сіль

  • Після обробки вогнем сіль стає чорною, збагачується мікроелементами, набуває м’якшого смаку, ніж звичайна. За словами панотця, чорна сіль – це унікальний сакральний скарб, який містить новичерпне джерело здоров’я і довголіття.
  • Чорній солі споконвіку приписували особливу чудотворну силу. З її допомогою лікували недуги у людей і тварин. І в цьому є сенс: у процесі розжарювання в солі збільшується вміст таких корисних елементів, як калій, магній і кальцій, селен, мідь, йод.
  • Крім того, в цій солі міститься вуглець, який сприяє виведенню з організму токсинів і шлаків. Варто зазначити, що четвергова сіль не тільки корисна, а й приємна на смак.

Як у давнину використовували чорну сіль

  1. У давнину її просто носили з собою в торбинці для особистого захисту, клали під подушку або розводити у воді і пили.
  2. Кажуть, четвергова сіль очищає дім від сварок.  Якщо жінка посварилася з чоловіком, їй треба покласти мішечок з сіллю під подушку чоловіка, тоді примирення буде дуже швидким.
  3. Щоб привабити в дім достаток, потрібно поставити баночку з четверговою сіллю на стіл і тримати її завжди повною.
  4. Якщо в дім прийшла людина з негативними емоціями, її треба почастувати їжею з чорною сіллю. А після того, як вона піде, обсипати сіллю її сліди, щоб його погана енергія пішла разом з нею. Таким чином можна захистити себе від поганої енергії.

Четвергова сіль: думка священника

Деякі священники вважають, що приготування так званої четвергової солі є суто язичницьким обрядом. Проте отець Олексій думає інакше: «Скільки людей – стільки і думок. У церковних обрядах четвергова сіль на великодні свята завжди була на столі. Це, окрім сакрального значення, унікальний харчовий продукт. Надзвичайно цінний та корисний. А думок багато. Якщо все сприймати як язичництво, тоді ми всі язичники. Яблучний Спас, Медовий Спас, Маковея і т. д. Несемо вербу, мед, паски, яйця – це все також має язичницькі корені».

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook