Шарлотка з полуницею
- 5 маленьких яєць (у мене домашні, тому шарлотка жовтенька, як сонечко), 3/4 скл. цукру, 0,5 скл. олії, 2 ч. ложки розпушувача, ваніль, 1,5 скл. борошна, ваніль, приблизно 400 г полуниці (можна пекти з іншими ягодами, яблуками тощо). Склянка – 250 мл.
Яйця збити, поступово всипаючи цукор, до пишної стійкої піни. Білки і жовтки я не розділяла, просто трошки довше збивала. Потім під час збивання тонкою цівкою влити олію, щоб маса не осіла. Додати ваніль, додати просіяне з розпушувачем борошно, акуратно перемішати лопаткою.
Дно форми застелити пергаментом, вилити все тісто, зверху по всій площі встромити полуницю (я її додатково не підсолоджувала). У процесі випікання тісто піднімається та обгортає полуницю. Пекти при 170 ОС у духовці приблизно 40-50 хв (до сухого сірника) або в мультиварці (у мене пеклася десь 1 год 20 хв). Коли трішки охолоне у формі, перевернути на решітку і дати повністю охолонути. Рецепт і фото Інни Семенюк
Полунична галета з сиром
- Форма 26 см.
- Тісто: 200 г борошна, дрібка солі, 80 г холодного масла (не менше 82%), 40 г пудри, 1 жовток, 30 мл льодяної води.
- Начинка: 200 г сиру, 1 яйце, 50 г густої сметани, 20 г цукру (можна більше, якщо любите дуже солодке), 10 г кукурудзяного крохмалю.
- Декор: 500 г полуниці, 10 г крохмалю, 20 г пудри.
Пиріг-рулет
- Тісто (на 2-3 рулети): близько 1 кг борошна, 60 г манки, 600 г молока, 16 г сухих дріжджів або 50 г пресованих, 1 ч. ложки солі, 150 г цукру, 100 г масла.
- Начинка: 1 плитка білого шоколаду (не пористого), 8-10 стебел ревеню, 400 г полуниці, 1 скл. цукру, 40 г манки.
- Можна роби без полуниці – теж смачно, або з іншими начинками: вишнями, яблуками, маком тощо.
У тепле молоко з 1 ст. ложкою цукру додати дріжджі, залишити на 40 хв у теплому місці. Додати решту продуктів, замісити тісто, підсипаючи борошно. Останнім додати м’яке масло, за потреби ще вимісити з борошном. Тісто має бути м’яке, не забите. Накрити плівкою, поставити у тепле місце приблизно на 1 год. Має вирости у 2 рази. Прим’яти тісто і поставити ще на 1 год у холодильник. Після цього можна формувати пиріг.
Начинка. Шоколад дрібно порізати. Почищений ревінь порізати кубиками і засипати цукром. Полуницю порізати, засипати цукром. Залишити на 30 хв. Потім відкинути на друшляк, щоб відцідити весь сік.
Тісто розділити навпіл (вийде 2 рулети), злегка розкотити пластом, розтягнути руками у прямокутник, викласти на деко, надрізати по краях трохи навскоси смужки (завдовжки приблизно 1/3 ширини, шириною десь 3 см) – дивіться фото. Посередині посипати манкою, викласти ревінь, на нього – половину шоколаду, полуницю і решту шоколаду. По черзі накладати смужки тіста на начинку. Дати підрости 30 хв. Випікати при 180 ОС. Готовий пиріг змастити маслом і накрити рушником. Або перед випіканням змастити збитим яйцем.
Спробуйте також приготувати:
- Хіт цього літа – торт “Фрезьє” з полуницею
- Найпростіший пиріг. Печу з ревенем, полуницею і будь-якими ягодами. Хто їв – усі просять рецепт!