Торт “П’яна вишня”
Бісквіт: 3 скл. борошна, 1,5 скл. цукру, 1 ч. ложка солі, 2 ч. ложки соди (або 3 ч. ложки розпушувача), 0,5 скл. какао, 3/4 скл. олії, 2 ст. ложки оцту, 1 п. ванільного цукру, 2 скл. холодної кип’яченої води (або кави).
Просіяти борошно, додати цукор, сіль, соду і какао й перемішати. Змішати олію з оцтом і водою. Влити рідку суміш у борошняну і перемішати віничком або виделкою до однорідної маси. Вилити у форму, застелену пергаментом.
Випікати в розігрітій до 170–180 градусів духовці протягом 30–40 хв, перевіряти готовність дерев’яною зубочисткою. Можна пекти у мультиварці (приблизно 1,5 год + 20 хв на підігріві, не відкриваючи), перевірити готовність зубочисткою. Остудити у формі.
Я завжди печу в мультиварці (21,5 см), виходить пишний і вологий. Дуже хороший рецепт, бісквіт вдається завжди! Можна їсти без нічого, як кекс.
Крем: 0,5 л молока, 1 п. ванільного пудингу (або замінити на 1 ст. з чубком ложку борошна і крохмалю), 0,7 скл. цукру, а також 200 г масла, 200 г вареного згущеного молока (кімнатної температури). Додатково: 1-1,5 скл. заспиртованих вишень.
Зварити пудинг згідно з рецептом на упаковці. Накрити плівкою в контакт до повного охолодження (я ставлю в каструлю з холодною водою). Масло кімнатної температури збити 5 хв. По ложці ввести заварний крем, по ложці ввести згущене молоко.
Зібрати торт. Зрізати з бісквіта “дно” завтовшки приблизно 1,5 см. Із більшої частини бісквіта вибрати ложкою м’якуш (подрібнити на крихти), щоб залишилися стінки завтовшки приблизно 1,5 см і утворилася чаша. Чашу тонко змастити кремом. Решту крему перемішати з крихтами та вишнями.
Щоб торт не розлазився, я його збираю у формі від мультиварки, попередньо вистеливши її на всю глибину харчовою плівкою, і збираю у зворотному порядку: викласти корж-чашу (можна злегка скропити сиропом від вишень), у чашу – весь крем, злегка його розподіляючи лопаткою, але надто сильно не втрамбовуючи, накрити “дном”, злегка притиснути. Поставити у холодильник на ніч. Потім перевернути догори дном і полити помадкою.
Торт чудово тримає форму, гарно нарізається. Виходить дуже ніжний, не жирний, не забитий. Загалом рецепт довше писати, ніж готувати.
Рецепт і фото Інни Семенюк
Спробуйте також приготувати: