Торт “Лісова пісня”
- Форма 26 см.
- Шоколадні коржі: 400 г кефіру, 200 г цукру, 1 п. ванільного цукру, 4 яйця, 100 г розтопленого масла або маргарину, 40 г какао, 350 г борошна, 1 ч. ложка соди, 1 ст. ложка оцту.
- Зелений бісквіт: 6 яєць, 170 г цукру, 1 п. 40 г киселю зеленого, 80 г борошна, 1 ч. ложка розпушувача.
- Яблучний прошарок: 1,5 кг яблук,2 п. зеленого желе.
- Крем: 0,7 л молока, 150 г цукру, 2 п. пудингу по 40 г або 80 г крохмалю, 400 г масла, цедра.
- Сироп для просочування коржів: 70 мл води, 1 ч. ложка цукру.
- Крем-чіз для покриття: 500 г сиру + 4 ст. ложки сметани (гарно перебити блендером), 100 г пудри, ваніль, 200-250 г масла – гарно збити.
Для шоколадних коржів до кефіру додати рідкі продукти, збити міксером, додати какао і борошно, перемішати ложкою. Вилити у форму, застелену пергаментом (можна пекти одним коржем або пекти одночасно у двох формах). Випікати при 180 ОС приблизно 40 хв, готовність перевірити шпажкою. Коли охолоне, розрізати навпіл, просочити сиропом.
Для зеленого коржа білки збити у піну, додати цукор, збити до стійких піків. Додати жовтки, збити. Додати сухий кисіль або крохмаль у тій же кількості. Додати борошно, розпушувач, злегка збити міксером. Для насиченого кольору можна додати барвник. Викласти у застелену форму, пекти при 180 ОС приблизно 30 хв. Коли охолоне, розрізати навпіл, просочити сиропом.
Для яблучного прошарку почищені яблука потерти, тушкувати під кришкою до м’якості. Додати сухе желе, перемішати, тушкувати ще 2-3 хв до розчинення.
На зелений корж викласти гарячий яблучний прошарок (всю масу), накрити другим коржем, притиснути дощечкою.
Для крему половину молока закип’ятити з цукром. Решту продуктів збити з рештою молока, влити тонкою цівкою у кипляче молоко, проварити до загустіння. Охолодити, накривши плівкою впритул. Збити м’яке масло, по ложці ввести заварний крем.
Зібрати торт: шоколадний корж, половина крему, зелений корж з яблучним прошарком, решта крему, шоколадний корж. Поставити на кілька годин у холодильник. Покрити кремом-чіз, прикрасити.
Рецепт Лілії Цвіт. Готувала і фотографувала Мар’яна Бородовська
- Пляцок “Смакота” з маком, вишнями, горіхами і безе
- Пляцок “Багатий” із шалено смачними коржами: з маком, кокосом, горіхами, сиром та курагою