Кухня Рецепти

Торт “Карпатка по-новому”

Рецепт торта “Карпатка” потрапив до нас із Польщі. Його готують із заварним або пудинговим кремом, із додаванням ягід або фруктів. У кожному разі він вдається дуже смачним, хоча готується досить просто!

11.05.2020 11:06

Торт “Карпатка по-новому”

Заварне тісто: 250 мл води, 1 скл. борошна (200 г), 100 г масла, дрібка солі, 5 яєць. 

Заварний крем: 500 мл молока, 2 яйця, 120 г цукру, 1 ч. ложка лимонного соку, 1 п. ванільного цукру, 40 г кукурудзяного крохмалю (або 50 г картопляного), 250 г сиру маскарпоне (або домашнього, або сиркової маси), 100 г масла.

Коржі. У каструлю налити воду, додати масло кімнатної температури, додати дрібку солі, додати дрібку ванільного цукру. Каструлю поставити на вогонь і на середньому вогні довести до кипіння, помішуючи, до моменту закипання масло має бути розтопленим. Як тільки суміш закипить, інтенсивно перемішувати дерев’яною лопаткою або ложкою, щоб добре поєдналась вода з маслом. Додати просіяне борошно, інтенсивно перемішувати, щоб заварилось і не утворилися грудочки. Продовжувати перемішувати тісто на середньому або маленькому вогні, завдяки цьому, ми даємо випаруватись з тіста зайвій волозі, це займе близько 2-3 хв.
На дні каструлі, при цьому, завжди утворюється наліт. Тісто легко відстає від дна і стінок каструлі. Вимкнути вогонь і залишити, щоб тісто вистигло, накрити харчовою плівкою.

Додати в тепле тісто по одному яйцю, щоразу повністю вмішуючи яйце в тісто. Тісто повинно вийти не густим і не рідким, повинно повільно сповзати з ложки. Тісто розділити на три частини. Дно форми (20 см) застелити пергаментом і змастити олією, викласти одну частину тіста, розрівняти,  зробити нерівності за допомогою ложки. Випікати в розігрітій до 190 ОС духовці 25-30 хв. Готовність перевіряти дерев’яною шпажкою.

Крем. У каструлю влити молоко, довести до кипіння. Збити яйця, цукор, ванільний цукор до розчинення цукру, додати крохмаль, перемішати до однорідної маси. Влити тонкою цівкою у кипляче молоко, постійно помішувати.  Проварити на середньому або на слабкому вогні до загустіння, охолодити. Збити м’яке масло протягом 3-4 хв, поступово додати заварний крем і збити до однорідності, додати сік лимона і сир.  (якщо домашній – окремо змолоти блендером). Крем розділити на дві частини.

Зібрати торт. На дно роз’ємної форми викласти один корж зверху викласти крем, накрити другим коржем і злегка притиснути, викласти решту крему, накрити останнім коржем, злегка притиснути. Накрити харчовою плівкою і поставити в холодильник мінімум на 3 год, а краще на ніч.
Готовий торт присипати цукровою пудрою і прикраси за бажанням.

Рецепт і фото Лілії Гадач

Читайте також: