Торт “Імпровізація”
Форма 26Х40 см або діаметром 28 см.
Бісквіт можна пекти за своїм улюбленим рецептом. В даному випадку для 1 білого коржа я використовувала такий: 5 яєць, 1 скл. цукру, 1 скл. борошна (2 ст. ложки борошна відсипати, а замість них додати 2 ст. л. крохмалю), 1 ч.л. розпушувача.
Білки збити до пишності, поступово додаючи цукор. Коли білки стануть стійкими, додати по одному жовтки і легко вимішати ложкою чи лопаткою. Потім додати борошно і розпушувач і також легко вимішати знизу вверх. Вилити у форму, дно якої вистелене пергаментом і змащене олією. Випікати при 180 ОС до сухого сірника.
Коричневі коржі пекла так само, тільки 2 повні столові ложки борошна замінила на какао. Разом борошна, какао і крохмалю має бути 1 скл. Коричневих коржа пекла два.
Яблучне компоте. Для свого розміру торта я використовувала потрійну порцію Даю рецепт ОДНІЄЇ ПОРЦІЇ. 400 г яблук, 8 г желатину, 30 мл води, 60-80 г цукру, 50 мл води, 1 ч. ложка крохмалю кукурудзяного, 1 ст. ложка лимонного соку.
Замочити желатин холодною водою. Обчистити яблука і порізати невеликими кубиками, додати цукор, сік і частину води. Поставити на газ і проварити, помішуючи, до розчинення цукру. Стежити, щоб яблука не розлізлися. Розвести крохмаль рештою води, додати до яблук і проварити, помішуючи, ще буквально хвилину. Вимкнути газ, додати розчинений желатин і добре вимішати яблука. Яблука вилити у форму, вистелену харчовою плівкою і поставити в холодильник. Я робила компоте за день до збирання торта.
Крем “Пломбір” на сметані. Сметана 400 г (15%), 6 ст. ложок цукру (можна на свій смак), 2 ст.л. кукурудзяного крохмалю, 1 ст.л. борошна, 2 жовтки. Масла можна брати на свій смак теж. За рецептом іде 200 г, але я брала більше, десь 300-350 г, а може і 400 г.
Сметану влити до миски, додати жовтки і добре збити їх вінчиком. В окремій посудині змішати крохмаль, борошно та цукор. Вимішати і поступово всипати до сметани, добре вимішуючи вінчиком чи силіконовою лопаткою. Поставити миску на водяну баню і варити суміш, постійно помішуючи до загустіння (близько 20 хв). Охолодити. Масло збити до пишності і потрохи додати охолоджену сметанну масу. Добре збити до однорідності.
1 ст.л. кави залити окропом, розмішати та охолодити. Коржі злегка просочити кавою. Перемащувати: коричневий корж, крем, білий корж, крем, компоте, трохи крему, коричневий корж, просоченою стороною до низу. Зверху торт залити шоколадною помадкою.
Коржі можна спекти заздалегідь, загорнути в харчову плівку і поставити на холод.
P.S. На другому фото шматочок із прямокутної форми, а на першому оформлений круглий торт у формі діаметром 28 см.
Рецепт і фото Лесі Сенько
Читайте також:
- Неймовірно смачний торт з апельсиновим компоте та карамеллю
- Пляцок “Яблуневий цвіт” із сирною та вишневою масою на маковому тісті