шашлик

Усі секрети смачного шашлику: найкраще м’ясо і маринад, як і на чому смажити

Яке м'ясо обрати для шашлику? У чому і як маринувати? На чому смажити? Які дрова обрати? У цій публікації – усі тонкощі приготування смачного шашлику.

Шашлики – це не страва. Це подія, свято з виїздом на природу, невимушеним спілкуванням і відпочинком. І звісно, зі смачнючим ароматний шашликом! А щоб він вдався соковитим і ніжним, розкриваємо для вас деякі секрети його приготування: яке м’ясо обрати, як краще замаринувати, на чому і як смажити, щоб шашлик добре просмажився, але залишився соковитим.

Яке м’ясо обрати для шашлику?

  • Для шашлику обирайте м’ясо, яке любите: свинину, баранину, курятину або телятину. Головне, щоб м’ясо було свіже, не заморожене. Із розмороженого м’яса шашлики будуть сухими.
  • Якщо ви любите соковиті шашлики зі свинини, обирайте шию.
  • Сьогодні супермаркети пропонують широкий вибір замаринованого м’яса і готового вугілля для приготування шашликів. Але цей варіант – для лінивих. Ми пропонуємо приготувати страву власноруч.
  • Досвідчені кухарі радять не маринувати м’ясо з оцтом, інакше шашлики будуть сухі та жорсткі.

Як відрізнити розморожене м’ясо від охолодженого

Який маринад для шашлику приготувати?

Класичний маринад для шашлику – багато цибулі і спеції. Але якщо ви маєте бажання поекспериментувати, пропонуємо вашій увазі 10 рецептів найпопулярніших маринадів для шашлику:

  1. Гранатовий сік, перець, сіль, коріандр, порізана кільцями цибуля.
  2. Сухе вино, цибуля, сіль, перець, спеції.
  3. Цибуля, помідори, спеції, сіль.
  4. Кефір, білий хліб, цибуля, перець, сіль.
  5. Натертий лимон, лаврове листя, помідори, сіль, перець.
  6. Йогурт, товчений часник, сіль, сік лимона, кмин, коріандр, пекучий перець.
  7. Мінеральна вода із соком лимона, сіль, спеції.
  8. Пиво (можна безалкогольне), цибуля, сіль, спеції.
  9. Майонез, цибуля, сіль, спеції.
  10. Натерта на дрібній тертці цибуля, натертий зі шкіркою лимон, сіль, спеції.

Випитала секрет соковитого і м’якого шашлику. Виявилося, все просто: треба додати у маринад…

Як правильно маринувати шашлик?

  • Шматки м’яса мають бути покриті маринадом, але не плавати у ньому.
  • Маринувати ліпше на ніч, в емальованому або скляному посуді. Ставити у холодильник.
  • Для жирного шашлику ліпше брати м’ясо з шиї, для менш жирного – вирізку.
  • Нарізати шматками приблизно 4х4 або 5х5 сантиметрів.
  • Різати треба ВПОПЕРЕК ВОЛОКОН, а не поздовж!

На чому смажити м’ясо?

  • Найкраще – на традиційному мангалі. Його висота має бути такою, щоб м’ясо було над вуглинами заввишки 10–15 сантиметрів. Якщо нижче – підгоратиме, вище – не спечеться до готовності.
  • На дні чи стінках мангала мають бути отвори для доступу повітря, інакше хорошого вугілля, а отже, і шашлику не вийде.
  • Якщо нема мангала, можна викласти багаття з підручних негорючих матеріалів, скажімо, з цегли чи каміння.
  • Ще один варіант: викопати ямку завглибшки 20, завдовжки 80 і завширшки 40 сантиметрів. Результат не гірший – вуглини можна буде розкласти рівномірно на дні.
  • Шампури використовуйте будь-які. Головне, щоб ви могли рівномірно прокручувати нанизане м’ясо, і воно не обсовувалося і не прокручувалося на прутах.

Які дрова взяти для шашлику?

  • Спеціалісти рекомендують використовувати виноградну лозу, деревину із плодових або листяних дерев.
  • Категорично забороняються дрова з хвойних порід зі смолянистою деревиною.
  • Для шашлику з птиці підійдуть дрова фруктових дерев; для баранини та свинини – вишневі, березові чи липові. Телятину найліпше смажити на березі, липі або фруктових дровах.
  • Можна відразу купити готове вугілля, запаковане у паперові мішки. Достатньо лише розпалити маленьке вогнище, насипати вугілля, зачекати, поки воно розгориться, і смажити шашлики.
  • Не користуйтеся бензином та керосином, щоб розпалити вогнище – інакше страву зіпсуєте шкідливими випарами.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook