Сироп бузини – сильна біологічно активна речовина: протипухлинна, кровоочисна. Має послаблюючу дію, регулює нервову систему, зміцнює імунну систему, бореться із захворюваннями горла.
Застосовується при захворюваннях крові і лімфатичної системи, мастопатії, міоми матки, жіночих запаленнях, зобі, хронічних запорах. Використовується також при ревматизмі, подагрі, артриті, остеохондрозі, хворобах нирок, запаленні м’язів.
Це високовітамінний засіб, який має бактерицидну дію і його можна пити як дорослим, так і дітям для профілактики вірусних захворювань, особливо в період загострення грипу.
2,5 л. води, 40 великих суцвіть бузини, 2,5 кг цукру, 40 г лимонної кислоти.
Рвати бузину треба в місцях, віддалених від проїжджих частин, краще в лісі або в полі. Закип’ятити воду, в якій розпустити лимонну кислоту, залишити нехай охолоне. Добре передивитися суцвіття, щоб не було комашок – не обполіскувати, а відрізати.
Охолодженою кип’яченою водою залити квіти, покласти зверху тарілку і відкласти в холодне місце на 24 години. Після цього квіти викинути, а розчин процідити. Додати цукор і прокип’ятити на малому вогні 10 хв. Ще теплий настій розлити в стерилізовані скляні пляшки (пляшки з-під горілки стерилізувати не треба). Зберігати у прохолодному місці і тільки в скляних пляшках.
Пити, розвівши холодною або гарячою водою. Цей диво-сироп не йде в порівняння з жодними фарбованими лимонадами, до того ж він дуже смачний і ароматний. Навіть коли хочете, щоб горілка була смачніша, досить додати в пляшку 3 ст. л. сиропу.
Рецептом поділився Ігор Роп’яник, Івано-Франківська обл.