Торт “П’яна вишня”
- Бісквіт: з яйця, 2 склянки борошна, 2 склянки цукру, 300 мл молока, 3/4 склянки рафінованої олії, 300 мл окропу, 2 чайні ложки розпушувача, 2 чайні ложки соди, 10 столових ложок какао.
- Крем: 500 мл вишень у сиропу (у своєму соку, свіжих або заморожених), 250 г масла, 1 банка згущеного молока, 150 мл коньяку, 2 столові ложки какао.
- Глазур: 50 г масла, по 3 столові ложки цукру і какао, 2 столові ложки молока.
Залити вишні коньяком, закрити кришкою. Періодично помішувати. Краще замочити на ніч перед випіканням.
Для бісквіта змішати всі сухі інгредієнти. В окремій мисці збити трохи яйця, додати молоко і масло, перемішати. Змішати все, тісто має бути густуватим і в’язким. Потім влити окріп і швидко перемішати, тоді воно стане рідкуватим. Відразу його вилити в форму, вистелену промасленим пергаментом.
Поставити в попередньо розігріту духовку (180°C) на 1,5 год. Перевірити сірником готовність. Перевернути на решітку й остудити повністю. Зрізати «кришку» з бісквіта. Вибрати ложкою або руками серединку, залишаючи дно і стінки товщиною 1-2 см.
Для крему збити м’яке масло. Окремо змішати згущене молоко з коньяком, проціджені з-під вишні (4 столові ложки) і какао. Змішати все з маслом. У крем додати крихти з бісквіта і проціджені вишні. Наповнити коробочку повністю кремом, щоб не було порожнин. Накрити кришкою, трохи придавити і поставити в холодильник.
Для глазурі всі інгредієнти змішати і довести до кипіння, варити на малому вогні, поки стане однорідною, без кристаликів цукру. Остудити глазур до теплого стану, полити торт і знову поставити в холодильник. Дати настоятися ніч.
Тістечка “Кошики”
- 250 г борошна, 150 г масла, 4 яйця, 300 г цукру (200 г у крем, 100 г у тісто), 0,3 ч. ложки солі, 1 г ваніліну, дрібка лимонної кислоти, 50 мл води.
Відокремити білки від жовтків. Просіяти борошно, додати цукор, сіль, ванілін, перемішати. Додати січене холодне масло, перетерти руками на крихти. Додати жовтки, воду. Швидко вимісити тісто. Воно повинно зібратися у грудку. Поділити тісто на дві частини, покласти в пакет. Розкотити качалкою у пласт товщиною 0,5 см. Прибрати в холодильник на 30 хв.
Вирізати із запасом кола з тіста. Викласти і притиснути тісто до дна і стінок формочки. Обрізки тіста зняти, зібрати в грудку, розкотити і використовувати. Охолодити 30 хв у холодильнику, наколоти виделкою дно в декількох місцях. Випікати за температурою 200 °С 15-20 хв. Можна на дно кошиків покласти кислий джем або повидло.
Спечені кошички охолодити і вийняти з формочок. Якщо погано виходять, здавити злегка руками формочку з боків. Для крему збити міксером білки (посуд має бути ідеально чистим і сухим) і поставити ємність на водяну баню (250 мл води). Всипати цукор, ванілін, лимонну кислоту. Збивати 12 хв на середній швидкості міксера. Маса збільшиться в об’ємі, стане щільною і блискучою. Зняти з водяної бані і збивати ще 3-4 хв, щоб крем охолов і став ще щільнішим. Перекласти крем у кулінарну торбинку і заповнити кошики. Якщо тісто не потрібно довгий час, можна його заморозити, поклавши в пакет. Розморожується воно швидко, за 1,5-2 год, і зберігає всі свої властивості.

Листкове тісто для торта “Наполеон”
- Тісто No 1: 200 г маргарину, 170 г борошна.
- Тісто No 2: 1 яйце, 170 мл крижаної води, 1/4 чайної ложки оцту, дрібка солі.
Для тіста No1 посікти охолоджений маргарин разом з борошном на дрібні крихти. Зліпити з кулю. Місити не треба, відкласти. Для тіста No 2 борошна відразу взяти трохи менше, бо тісто має вийти досить м’яким, не крутим, а потім у процесі вимішування досипати. Додати до борошна оцет (або лимонний сік), сіль. У склянку вбити яйце, долити в нього води, збити злегка виделкою, щоб яйце змішалося з водою, і влити в борошно. Добре вимісити тісто спочатку ложкою, а потім руками на присипаній борошном поверхні. За потреби додавати борошно, але не робити крутим!
Розкотити прямокутником. На нього покласти перше тісто ближче до одного краю посередині, таким чином, щоб можна було загорнути його конвертом. Тісто покласти в тарілку, присипану борошном, і поставити в холодильник на 30 хв. Покласти тісто «швом» донизу, щоб краще закріпити краї. Нічим не накривати, інакше утворюються крапельки, і тісто стане мокрим.
Через 30 хв дістати тісто, несильно розкачати, знову загорнути конвертом і покласти в холодильник на 30 хв. Повторити все ще раз, витримати 30 хв у холодильнику, можна готувати відразу ж. Тісто розділити на 16 рівних частин, розкотити і спекти коржі.
- Торт “Наполеон” з кремом “Дипломат”, малиновим та смородиновим компоте
- Для любителів “Наполеона” і “Карпатки”: смачний торт “Пломбір”
Медовик
- 2,5 склянки борошна, 1,5 скл. цукру, по 2 ст. ложки масла і меду, по 2 ч. ложки соди та оцту.
- Для крему – 400 г жирної сметани, цукор, ваніль.