Кількість натрію, яку ми споживаємо, впливає на рівень артеріального тиску та загальний ризик розвитку серцево-судинних захворювань, які є основною причиною смертності в усьому світ. Зазвичай натрій надходить до організму з сіллю, яку ми всі споживаємо. Отже, коли наші бабусі називали сіль «білою смертю», вони не надто помилялися.
Водночас дані з різних країн свідчать про те, що більшість населення світу споживає набагато більше солі, ніж рекомендовано. Україна – не виняток, – зазначають у МОЗ.
За даними ВООЗ, середнє глобальне споживання натрію оцінюється в 4310 мг натрію/день (еквівалентно 10,78 г солі/день). Це призводить до майже двох мільйонів смертей щороку.
У дослідженні, проведеному у 2019 році, встановлено, що українські діти споживають набагато більше солі, ніж рекомендовано навіть для дорослих людей. Діти дошкільного віку у середньому вживають 6,4 г солі на добу, молодші школярі – 7,4 г, а підлітки – 9,2 г.
Проте у 2021 році в межах реформи шкільного харчування, ініційованої Оленою Зеленською, затверджені нові норми вмісту солі в хлібі, що споживають у закладах освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку – не більше 0,45 г солі на 100 г готового продукту.
Радимо також прочитати: Сіль – до кави, до квітів і до посуду: де згодиться сіль у побуті
Чому варто зменшити кількість солі в раціоні
Більшість солі людина отримує з оброблених продуктів або безконтрольно досолюючи їжу під час приготування чи за столом. Проте причини для того, щоби зменшити кількість солі у раціоні, дуже вагомі:
- Зниження ризику розвитку серцево-судинних захворювань. Обмеження солі допомагає підтримувати нормальний рівень кровʼяного тиску, знижуючи навантаження на серце і судини.
- Запобігання розвитку хронічної ниркової недостатності. Високий вміст солі в раціоні підвищує ризик розвитку хронічних захворювань нирок, адже солоний раціон сприяє затримці води в організмі і збільшує навантаження на них.
- Збереження кісткової тканини. Надмірне споживання солі може сприяти виведенню кальцію з організму через сечу, що може призвести до ослаблення кісток і розвитку остеопорозу. Обмеження солі допомагає зберегти кальцій в організмі та підтримувати здоровʼя кісткової системи.
- Профілактика ожиріння. Солона їжа часто містить велику кількість калорій, особливо якщо це оброблені або готові продукти. Зменшення споживання солі може допомогти контролювати апетит і сприяти здоровому харчуванню, що знижує ризик набору зайвої ваги.
- Покращення смакових відчуттів. Зменшення солі у раціоні дозволяє відновити природну чутливість до смаків. Це допомагає більше насолоджуватися натуральними смаковими властивостями продуктів та зменшує бажання додавати сіль до їжі.
- Підтримка загального здоровʼя. Обмеження споживання солі сприяє загальному покращенню здоровʼя та самопочуття. Збалансований раціон без надмірної кількості солі сприяє нормалізації водно-сольового балансу в організмі, поліпшенню травлення та підтримці енергії.
Щоби уникнути цих ризиків, Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує обмежити її кількість у раціоні до 5 г на добу.
Радимо також прочитати: Сільничка та інсульт: лікарі пояснили, у чому зв’язок
Щоб зменшити споживання солі
- їсти переважно свіжі, мінімально оброблені продукти;
- обирайте продукти з низьким вмістом натрію (менш як 120 мг натрію на 100 г продукту);
- готуйте їжу з мінімальним додаванням солі або взагалі без неї;
- використовуйте трави та спеції для приправлення страв замість солі;
- обмежте використання «магазинних» соусів, заправок та продуктів швидкого приготування, оброблених продуктів;
- приберіть сільничку зі столу.
Пам’ятайте, зменшення споживання солі є простим, але ефективним кроком до поліпшення здоровʼя.