Шукрут (рулька та копченості з квашеною капустою)
500 г квашеної капусти, невелика рулька (до 1 кг), 150 г копченого бочка, 200 г копчених ковбасок, 4 картоплини, 100 мл білого сухого вина або пива, 100 мл бульйону, 0,5 ч. ложки духмяного перцю, 2 бутони гвоздики, суміш перців, сіль, 1 цибулина, 1 зубець часнику, 1 яблуко, зелень. Також можна додати ребра, копчену шинку, бочок.
Рульку помити, покласти у каструлю, залити водою, додати суміш перців, інші спеції, сіль, двести до кипіння, варити на малому вогні 2 год. На олії обсмажити цибулю (півкільця) і посічений часник, додати пластинки яблук, гвоздику, духмяний перець, суміш перців (усі спеції цілі), тушкувати 2 хв. Додати квашену капусту (якщо кисла – промити і віджати), тушкувати все 5 хв. Додати порізані копченості, тушкувати ще 10 хв. У форму для запікання покласти рульку, а біля неї овочі. Залити вином (або пивом) і бульйоном (в якому варилася рулька). Накрити кришкою, запікати при 180 ОС 1,5 год. Готовий шукрут подають із вареною у кожушку і порізаною скибками картоплею.