Кухня Рецепти

Шоколадний торт «Маркіз»

Куди утилізувати кисле молоко – проблема кожної господині у літню пору. Використати кисляк максимально ефективно – пекти торти.

22.03.2017 11:14

Інгредієнти:
3 яйця, 500 г цукру (2 скл. – у тісто, 0,5 скл. – у крем), 500 г масла (по 250 г у тісто і крем), 0,5 л кисляку, 150 г какао (100 г – у тісто, 50 г – у крем), 3 скл. борошна + 2 ст. ложки у крем, 1 ч. ложка гашеної соди, 1 б. сирого згущеного молока, 1/4 скл. води. Розрахована на деко розміром 35 на 25 см.

Масло (можна замінити на маргарин) розтопити, яйця збити з цукром, додати кисляк, тонкою цівкою влити розтоплене масло, перемішати і додати борошно, змішане з какао. Вийде тісто густоти жирної сметани. Поставити на 40 хв у холодильник, потім дістати і додати погашену соду.

Деко застелити пергаментом, змащеним маслом, викласти 1/3 тіста і пекти за 180 ОС приблизно 15 хв, перевірити зубочисткою на сухість.

Вийняти з дека разом із папером, остудити. У першого коржа обрізати краї і наступні вирівняти по нижньому.

Крем: згущене молоко вилити в каструльку, додати цукор, воду і змішане з борошном какао. Постійно помішуючи, довести до кипіння, проварити 5 хв (щоб загус), охолодити. Масло збити міксером, поки воно стане пухнастим, порціями додавати остиглий крем.

Готовий крем добре тримає форму, можна використовувати під мастику. Обрізки подрібнити на крихти, використати для посипання. Залишити на ніч. Можна додавати у крем вишні, горіхи; крем робити не масляний, а заварний з какао. У формі діаметром 25 см виходить торт заввишки 9 см вагою 2,4 кг.