Якщо не вдається самій вибратися у ліс і назбирати шишок, то купую їх на ринку. Останні кілька років їх у нас продають.
Потрібно: зелені шишки розміром до 2-3 см. Вони мають бути молоді, такі легко розрізати ножем. Якщо розрізати важко – такі не годяться для ліків. Шишки мити не треба. Розрізати кожну навпіл. А ще краще – кожну розтовкти (розплющити) молотком для відбивних, тоді вони випустять більше соку та віддадуть більше корисних речовин. Так колись мене одна стара жінка навчила, і тепер я так роблю. Далі шишки складати у банку шарами і шарами заливати медом або пересипати цукром. Зберігати в холодильнику, час від часу струшувати, щоб розчинилося.
Коли діти кашляють або у них починається застуда, даю їм сироп по 1 ч. ложці 3 рази на день між прийомами їжі. А я з чоловіком п’ю по десертній ложці. Давно помітила, що гарно допомагає. Тому роблю такі ліки щороку.
Галина Семенюк, м. Луцьк