Печінка – чи не найважливіший орган в організмі людини. Вона виконує безліч необхідних для життєдіяльності функцій: бере участь у процесі травлення, метаболізмі білків, жирів, вуглеводів, нуклеїнових кислот, вітамінів і мікроелементів, виводить токсичні речовини.
Природний фільтр людського організму часто страждає через неправильне харчування, стреси і шкідливі звички. Тяжкість в правому боці, гіркота в роті – найпоширеніші симптоми печінкової «втоми».
Алкоголь, жирна їжа, хімічні добавки в продуктах харчування, ліки – ось далеко не повний список ворогів нашої печінки. Але, на щастя, друзів у цього органу теж чимало!
Продукти, корисні для печінки
Розторопша
У рослинному світі немає рослин, які могли б зрівнятися з розторопшею за лікувальним впливом на печінку. Це пояснюється гепатопротекторною дією на організм речовини під назвою силімарин. Він не тільки захищає печінку від згубних впливів, а й також має регенерувальні властивості, його прийом сприяє оновленню клітин печінки, якщо вони були зруйновані або пошкоджені внаслідок захворювання.
Дуже простий і дуже дієвий засіб при захворюваннях печінки – мелені насіння розторопші. Вони продаються в аптеці у вигляді порошку, їх можна подрібнити самостійно в кавомолці. Порошок призначають для профілактики і лікування по чайній ложечці до їди 3-4 рази в день, запиваючи звичайною водою.
Гарбуз
Печінка просто обожнює яскраві фрукти з червоною і оранжевою м’якоттю. Гарбуз взагалі по праву вважається кращим продуктом для печінки – весь, і навіть насіння. Головною перевагою гарбуза є його здатність відновлювати клітинні мембрани гепатоцитів. Завдяки високому вмісту рідкісного вітаміну Т (або карнітину) гарбуз можна по праву назвати кращим гарніром до страв з яловичини, свинини та інших жирних страв. Адже вітамін Т сприяє засвоєнню важкої їжі і розвантажує печінку.
Цитрусові
Цитрусові містять ефірні олії, вітаміни і антиоксиданти, які стимулюють природне очищення печінки і зменшують запальні процеси. Ці фрукти є джерелом вітаміну С, який зміцнює нашу імунну систему, уберігаючи нас від появи інфекцій та інших серйозних захворювань. Випитий вранці натщесерце сік лимона стимулюватиме печінку весь день і підбадьорить набагато краще, ніж кава або чорний чай.
Ламінарія
Її часто називають морською капустою. Листя ламінарії на 5 % складається з солей альгінової кислоти, яка отримала назву «природного утилізатора шкідливих речовин». Альгінати допомагають печінці чистити організм від шкідливих речовин. Морська капуста – абсолютний рекордсмен за вмістом йоду, вона запобігає захворювання щитовидної залози, знижує рівень холестерину і зменшує ризик розвитку онкологічних захворювань.
Артишок
Ця рослина допоможе усунути з організму зайву рідину, зменшити рівень жиру в печінці, нормалізувати рівень цукру в крові. Рекомендується пити чай з артишоку три рази в день по 200 мл за 30 хвилин до їди. Щоб приготувати чай, треба довести до кипіння один літр очищеної води і додати столову ложку подрібненого артишоку. Накрити кришкою і дати настоятися 25 хвилин, а потім проціди.
Буряк
Не всі знають, що буряки дуже корисні для печінки. Буряк містить речовину бетаїн, а це допомагає засвоювати білок. Ще бетаїн знижує тиск, гальмує розвиток атеросклерозу і перешкоджає ожирінню печінки. Буряк корисно їсти як сирий, так і печений або варений.
Кульбаба
Чай з кульбаби відмінно підходить для лікування різних хвороб печінки. Його дуже легко приготувати. Слід довести один літр води до кипіння і додати столову ложку листя або коріння кульбаби. Дати настоятися 25 хвилин, процідити і пити 250 мл чаю вранці і 250 мл ввечері, роблячи перерву між прийомами на 6-7 годин.
Рекомендується вживати цей чай протягом двох тижнів, потім зробити перерву на тиждень і повторити прийом ще протягом двох тижнів.
Ромашка і м’ята
Ці трави володіють протизапальними властивостями і покращують функції печінки. Треба довести до кипіння 200 мл води і додати чайну ложку суміші трав, дати настоятися 15 хвилин і процідити. Рекомендується пити по 100 мл відвару два рази в день вранці і ввечері.
Авокадо
Авокадо містить необхідні нашому організму амінокислоти, клітковину і антиоксиданти. Це сприяє виведенню шлаків, які накопичуються в нашому тілі. Також ці фрукти містять глутатіон, який необхідний для виведення з печінки токсинів. Міститься в авокадо. Омега-3 жирні кислоти сприяють зниженню рівня LDL-холестерину в крові і зменшують запальні процеси.
Курага
Регулярне вживання кураги та інших продуктів, багатих вітаміном Е, захищає печінку від хвороб. Китайські вчені проаналізували статистику захворюваності патологіями печінки. Як виявилося: в регіонах країни, де в раціон харчування входила курага, відсоток розвитку хронічних захворювань печінки значно нижче середнього. Швидше за все, причина цього феномена полягає в здатності вітаміну Е, який міститься у великих кількостях в куразі, посилювати процеси регенерації печінкової тканини. Чотирьох плодів в день достатньо, щоб отримати всі корисні речовини і не нашкодити організму.
Куркума
Якщо щодня додавати щіпку куркуми в кожну страву, то значно покращиться стан печінки. Куркума впливає на травлення і діє як фермент, а також захищає печінку від токсинів.
Для приготування латте з куркумою слід узяти половину чайної ложки меленої куркуми, пів чайної ложки меду, щіпку червоного перцю, корінь імбиру, 240 мл молока. Змішати всі приправи і залити теплим молоком, настоювати протягом кількох хвилин. Процідити і латте готове до вживання!
Яблука
Для правильної роботи печінки важливо щодня вживати яблука – як сирі, так і печені. Вони є незамінним продуктом харчування і ідеально підходять для очищення печінки. Яблука містять велику кількість пектину – розчинної клітковини, яка очищає органи травної системи, виводить токсини, які накопичуються в кишечнику і в печінці.
Вживання яблук знижує рівень холестерину в крові (так званий LDL-холестерину).
Оливкова олія
Містить вітамін Е є у оловковій олії. Цей вітамін захищає організм від дії вільних радикалів – речовин, що утворюються під дією сонячного світла, сигаретного диму, забрудненого повітря і радіації. Саме з цими шкідливими речовинами і змушена боротися наша печінка.
Улюблені продукти печінки рекомендується вживати в комплексі. Кожен з них приносить печінки свою користь, часто унікальну. Тому що більше продуктів з цього списку споживаєте, то краще.
5 головних вітамінів для печінки
Щоб печінка добре працювала, слід подбати про те, щоб у раціоні було достатньо вітамінів. Вітамін А міститься у всіх червоних і помаранчевих фруктах. Особливо багаті каротином морква, буряк, абрикоси, болгарський перець, гарбуз. Вітамін Е є в злаках, олії, рибі. Омега‑3 жирні кислоти є в оселедці, форелі або скумбрії. Рибофлавіну (вітамін В2) багато в персиках, грушах, буряках і шпинаті. Ліпоєва кислота є в молочних продуктах, шпинаті, яловичині.
Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров’я! Перш ніж застосовувати будь-які методи лікування, проконсультуйтеся з лікарем!