рецепти з білого наливу

Що приготувати з яблук білого наливу на зиму

Ми підібрали для вас перевірені рецепти з яблук білого наливу на зиму: варення, повидло, пастила, кетчуп, напій "Живчик", компот з цілими яблуками, яблучний оцет, медово-яблучне вино, пюре для дітей.

Білий налив – давній сорт яблук. Колись вони першими з’являлися в українських садах, і всі з нетерпінням їх чекали, щоб поласувати. Білий налив дуже смачний та ароматний, хоча має й мінус: зберігається недовго. А щоб приготувати з таких яблук щось на зиму, треба мати перевірені рецепти. Бо через особливу структуру м’якоті, не всі заготовки з білого наливу вдаються добрими.

Ми підібрали для вас рецепти з білого наливу, які точно вдадуться. Усі вони перевірені, від господинь. Готуйте і взимку смакуйте, на здоров’я!

Що приготувати з білого наливу на зиму

Напій “Живчик”

  • Відро (10 л) нарізаних яблук, 15 л кип’яченої води, 600 г цукру, 1 ч. ложка лимонної кислоти.
Порізати яблука кільцями або на 3-4 частини. Видалити гнилі, червиві ділянки. Можна різати з насінням. Залити кип’ятком, залишити на добу. Вибрати яблука, сік процідити. До соку додати цукор, лимонну кислоту. Довести до кипіння. Кип’ятити 5-7 хв. Закрутити в стерилізовані банки. Охолодити. Вихід 12-14 л. До яблук (їх шкода викидати) потім можна додати цукру і зробити варення на кожен день, але на зиму його не закручувати (але треба його перетерти через сито, щоб позбутися шкірки і насіння). Володимир Гончар

Перевірений рецепт густого повидла з яблук білий налив або будь-яких інших

Яблучний оцет

Яблука білий налив, бажано, падалиця, десь кілограм 8. Помити, порізати, але не чистити і НЕ вирізати зернятка і хвостики, тільки, якщо десь попадеться червиве. Тоді або потерти, або змолоти. Скласти у велику каструлю і додати приблизно 1 л баночку цукру (на 1 кг яблук – десь 50 г цукру) і половинку заздалегідь висушеного чорного хліба та води (приблизно 800 г на 1 кг яблук). Тепер накрити марлею, щоб не сідали різні мушки, і ОБОВ’ЯЗКОВО мішати вранці і ввечері. І так тижнів два. Самі побачите, коли осяде вся ця юшка. Через два тижні декілька разів процідити, розлити в банки. Все. Через два місяці оцет готовий! Аврора Крейцеровна
Повидло з яблук по-польськи. Давній рецепт

Варення

Яблука почистити і натерти на тертці. На 5 літрів тертих яблук, 1-2 кг цукру. Засипати на годину-дві, щоб пустили сік, і поставити варити на малий газ, помішуючи. Багато цукру не давайте, щоб не було засолодко (куштуйте в процесі варіння). Можна варити 40 хв, але я варю в три етапи по 40 хв, щоб було густе. На другому етапі додаю одну чайну ложку лимонної кислоти або 50-100 г оцту (для загустіння). Простерилізувати банки і кришки, розкласти варення і закрутити. Я перевертаю, не накриваю і залишаю до ранку. Юля Барташ

Пастила

Проварити хвилин 10 яблука, перебити блендером, тонким шаром викласти на пергамент, змащений олією, виставити на сонце до вечора. Скрутити в рулончики. Роблю без цукру. Ніна

Яблучне пюре (можна для діток)

Яблука порізати, шкірку не зрізати, скласти в каструлю, додати трохи води (на 5-літрову каструлю – 0,5 л води), варити під кришкою на малому вогні, щоб яблука розварилися. Дати трохи вистигнути і ще гарячим перетерти через друшляк. Ще проварити 5-10 хв. Розкласти в стерильні гарячі баночки. Закрутити. Я розкладаю в 200-100-грамові. Закутати на добу чи більше. Пюре виходить світлого кольору і дуже ніжне. Саме те, що треба для діток. Добре зберігається у підвалі. В деяких тільки верхній шар трохи темнішає з часом. Людмила Раєцька

Кетчуп

Все на око, точного рецепта нема: помити /почистити/порізати яблука (з серцевинок можна зробити “Живчик”). На маленький вогонь, поварити, щоб добре зварилось. Тоді погружним блендером все пройти, додати томатну пасту на смак, сіль, перець, цукор, трішки оцту – самі формуйте смак, який вам ближче. Прокип’ятити хвилин 10 і в стерилізовані банки, стерилізувати пів години від закипання. Ну дууже смачний кетчуп! Так само робили кетчуп з кабачків: порізані кабачки без насіннєвої камери добре проварити, проблендерити і далі все на ваш смак за тим самим принципом. Рецепт Ольги Просянник

Варення

Яблука почистити і порізати на невеликі шматки. Засипати цукром на ніч. Потім скласти все у каструлю і варити 3 рази по 15 хв. (кожен раз має остигнути). Коли проварюєте останній раз, можна додати корицю або ванільний цукор або і те і те. Скласти у банки і стерилізувати 0,5-літрові банки 15 хв, закрутити. Дарина Геник

Медово-яблучне вино

%а 5 л яблучного соку 1 кг меду. Вичавили сік, перемішали з медом, поставити під водяний затвор або одягнути рукавицю (зробити голкою в одному пальці дірочку) і хай грає, доки не посвітліє. Тоді процідити, розлити. Вийде вино 12 градусів, не солодке. Хочете міцніше – дайте більше меду. Вікторія Рижук

Повидло для начинки у пиріжки, завиванці, рогалики

Трилітрова банка мелених яблук (без шкірки і серцевини), 1 літра цукру, 2 ст. ложки оцту. Після закипання варити сорок хвилин. Для пиріжків і завиванців саме те. Ніна Ковлева

Варення з барбарисками

Яблука почистити, порізати скибочками, поставити на вогонь, долити трошки води (грам 100-200, залежно скільки яблук). Коли яблука починають розварюватися, додати цукерки (200-300 г), кидати по одній в різні місця і не всі зразу, тому що вони злипаються, і потім важко перемішати. Варити, часто помішуючи, до повного розчинення цукерок. Коли яблука вже розваряться, додати цукор до смаку, з цукром мають покипіти десь хвилин 20. Розлити в банки і стерилізувати у воді 20 хв. Руслана Баліцька

Компот з цілими яблуками

З цілих яблук вирізати серцевину, накладати в 3-літрові банки менше половини (десь третину), додати 3 кільця апельсина зі шкіркою, 2 кільця лимона зі шкіркою (цитрусові добре помити у теплій воді, товщина кілець не менша як 0,5 см), додати 2 гілочки м’яти і склянку 200 мл цукру. Залити холодною водою і поставити стерилізувати від часу закипання 17-20 хв, закрутити, вкутати. Ірина Стефурак

Економне варення (мінімум цукру)

Начистити і накришити скибками трилітрову банку яблук. Додати 0,5 л банку цукру (я даю трохи менше), перемішати, хай постоять і пустять сік. Додати 100 г цукерок барбарис. Вварити на малому вогні до готовності. Варення такого гарного кольору, як бурштин. Ніна Соботяк

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook