груші

Що приготувати з груш на зиму: варення, джем, пюре, пастила, компот, сік, згущенка

Ми випитали у господинь перевірені рецепти консервації з груш: бурштинове варення з цілими скибочками, з лимоном, джем, желе, пастила, сік, компот і навіть в'ялені груші, груші мариновані до м'яса та грушева згущенка!

Варення зі скибочками фруктів “Бурштинове”

  • На 1 кг цукру – 200 мл води (довести до кипіння і залити 1 кг фруктів).

Я закриваю варення з багатьох фруктів, але щоб скибочки фруктів у варенні були цілими, обов’язково заливати їх гарячим сиропом, залишити, щоб остигло і потім довести до кипіння. Так потрібно робити багато разів. Тоді варення виходить бурштинове і завжди фрукти скибочками або половинками. Рецепт Світлани Галичанської

Дуже смачне варення з грушок з оцтом

  • 5 кг грушок, 2 кг цукру, 100 г оцту
Грушки порізати пластинками, засипати цукром, влити оцет, перемішати, залишити на ніч, щоб пустили сік. Варити на слабкому вогні, поки не стане янтарний колір. У стерильні банки розлити гаряче варення, закрутити. Рецепт Любові Шостопаль

Груші консервовані (компот) з лимоном

Груші (розрізати на частини) скласти в банку, додати цукор, 3 скибочки лимона, залити теплою водою і стерилізувати 25 – 30 хвилин залежить від сорту груш, спілості та кипіння Рецепт. Наталії Горохівської

Варення янтарне з цілими скибками

  • На 1 кг чищених груш: 800 г цукру, 150 мл води.
З почищених груш вирізати серцевину і порізати на скибки. В каструлю з товстим дном спочатку вилити воду, а потім висипати цукор і поставити на вогонь, варити, постійно помішуючи до розчинення цукру. Сироп стане прозорим. Гарячим сиропом залити груші, обережно перемішати і залишити до повного охолодження. Потім довести до кипіння і варити на середньому вогні 10-15 хвилин. Знову залишити до повного охолодження і так повторити 3-4 рази. Розкладаємо в сухі стерильні банки і закрутити. Вихід – 1 літр. Рецепт Валентини Кузьмової

Варення грушеве з лимоном

  • На 1 кг порізаних скибками груш 0,5 кг цукру і 0,5-1 лимон невеликими скибками.
Засипати груші цукром на ніч. Груші пускають сік. Поставити на вогонь і помішуючи варити після закипання 5 хв на невеликому вогні. Відставити до повного охолодження. І так ще 2-3 рази. Гарячим залити в стерилізовані банки і закрутити. Рецепт Тетяни Зволінської

Джем

1 кг груш пропустити через м’ясо рубку, додати 800 г цукру і 1 ч. ложку лимонного соку і проварити 15 хв на великому вогні, а потім варимо ще 20 хв на маленькому вогні. Гарячим розкласти у стерильні банки і закрутити. Рецепт Євгенії Богославської

Варення з малою кількістю цукру

Груші почистити, порізати тоненькими дольками, зважити. На 1 кг додати 250 г цукру і 80 г води (з цього зварити сироп). Ним залити груші і перемішати, щоб вистигло, потім поставити на вогонь, щоб покипіло 15 хв, додати 1 ч. ложку лимонної кислоти, перемішати, виключити вогонь, щоб повністю вистигло. Повторити так 3 рази, потім гаряче варення скласти в стерелізовані банки і закрутити. Рецепт Ольги Андрусишин

Груші консервовані четвертинками

Груші помити, розділити на 4 частини, забрати серцевину, скласти у 1 літрові банки, додати 150 г цукру, на кінчик чайної ложки лимонної кислоти (ще краще – скибку лимона), залити водою, стерилізувати 5 хв, закрутити. Якщо груші тверді, то стерилізувати 8 хв. Рецепт Надії Гурлик

Пюре грушево-яблучне

1 кг яблук, 1 кг груш – подрібнити. Додати 1 скл. води, 0,5 скл. цукру, проварити 15-20 хв. Збити блендером або перетерти через сито, довести до кипіння і гарячим розлити у стерилізовані банки. Закрутити

Варення “Залите” з цілими скибочками груші

Я готую з будь-чого (малина, вишня, слива, яблука, груші, полуниці) за одним рецептом. Що потрібно ріжу скибками, засипаю цукром на ніч. Зранку зливаю сік, доводжу до кипіння і знову заливаю. Так роблю днів 5-8. Кожен раз сік доводжу до кипіння і заливаю. Вкінці цих усіх днів кип’ячу все разом хвилин 10. Всі скибочки ціленькі, а варення смачненьке! Рецепт Оксани Ромашки
груші

Варення з груш з лимоном (сироп, як мед)

На 1 кг груш 1 лимон і 1 кг цукру. Лимон добре вимити, порізати на півкільця і залити склянкою води. Настояти хоча б 30 хв. Вийняти лимон і всипати цукор, заварити сироп. Залити киплячим сиропом груші (треба, щоб були ще трошки тверді). Почекати кілька годин, злити сироп, закип’ятити його. В киплячий сироп засипати фрукти, довести до кипіння, проварити 3-5 хв і знову вимкнути. Так зробити кілька разів. Варення виходить з цілими прозорими скибками, а сироп як мед. Дуже люблю з якимось сиром, особливо з пліснявою. Рецепт Ольги Стусик-Колесник

Грушево-лимонне желе (варення)

Я роблю на око: груші ріжу скибками. Лимон тру (заморожений). Цукру 1,5 кг і 1 скл. води зварити. Хай закипить, щоб утворилась карамель. Залити груші. Хай стоять, поки не охолонуть. Злити сироп, знову довести до кипіння. І так заливати разів 5. Груші стануть прозорі, як желе. Потім все разом прокип’ятити 5 хв, залити у стерильні банки і закрутити. Рецепт Любові Пульгуй

Грушевий сік

Груші пропустити через електричну соковижималку, розбавити сік водою, але небагато, додати цукор за смаком і трохи лимонної кислоти (щоб кислинка тільки відчувалася, вона буде як консервант в першу чергу). Закип’ятити і закрити Рецепт Олени Савоцької

Грушева згущенка

5 кг груш шматочками, 3 кг цукру варити 1 годину, влити 3 літри кип’яченого молока разом з 1 ч. ложкою соди, варити 4 години. Ємність має бути велика, бо трохи піднімається. Вкінці варіння перебити блендером, ще трохи проварити, розлити у стерилізовані банки і закрутити. На смак, як варене згущене молоко, злегка з кислинкою. Рецепт Оксани Співякіної

В’ялені груші

На 7 кг груш 200 г цукру. Груші вимити, очистити від шкірки, видалити серцевину та насіння, нарізати шматками, пересипати цукром, покласти гніт і поставити на холод на 8-10 годин. Вийняти груші з соку, що виділився, просушити в духовці, розігрітій до 65 ОС., укласти в банки. Сік прокип’ятити, розлити в стерильні банки і закрутити – його можна використовувати взимку до млинців. Час сушіння залежить від наявності конвекції в духовці – від 2 до 4 год. При натисканні грушка не повинна бути вологою та пухкою, але ще не сухою та твердою. Якщо є електросушарка, процес спрощується. Якщо підігріти попередньо шматочки груш у закипілому сиропі хвилин 10, потім охолодити і в духовці просушити, часу на в’ялення піде менше. Рецепт Ірини Данко
груші

Груші в сиропі до білого м’яса (індика печеного або курки)

Сироп: 0,5 л оцту і 2 л води. Груші мають бути тверді, стиглі розваряться. Почистити і порізати половинками, варити в сиропі 5-10 хв. Я витягаю груші на піднос, через те, що варю декілька порцій в одному сиропі. Розкладаю в стерилізовані банки дуже щільно і заливаю киплячим сиропом. Рецепт Лесі Костіної

Варення “Груші, як цукати”

5 кг груш (половинок або четвертинок без серцевини, зі шкіркою) наколоти зубочисткою. Зварити сироп із 2,5 кг цукру і 1 л води. Залити груші киплячим сиропом. Повторити це після охолодження двічі, зливаючи сироп. За третім разом груші проварити у сиропі 10 хвилин. Наступного дня зварити варення до готовності: груші повинні трішки зморщитись. Це приблизно 1-1,5 години, залежить від спілості і соковитості груш. Вкінці додати чайну ложку без верха лимонної кислоти. Розфасувати в стерильні банки, закрутити. Груші у варенні нагадують м’які цукати. Варимо таке варення більше ніж півстоліття! Рецепт Галини Католичук-Проць

Пастила з груш

Груші очистити тільки від кісточок, шкуру залишити, нарізати на 4. У каструлю 2-3 ст. ложки води, додати груші, закип’ятити, проварить 15-20 хв, остудити, перебити блендером, злити тонким шаром на тацю і сушити. Рецепт Вікторії Самсонової

Варення дуже смачне

Скибочками тоненькими поздовжніми по 1,5 см приблизно нарізати груші. Засипати цукром. Десь на добу поставити в холодильник. А потім кілька разів (2-3-5) на повільному вогні доводити до кипіння. Довела, остудилося – у холодильник до наступного дня, вечора. І знову – до кипіння. Останній раз зварити (разів – скільки терпіння вистачить), налити у стерильні банки і закрутити. Можна додати трохи кориці, лимона (сік) за бажанням. Груші – цукор, приблизно 1:1, цукру беру трохи менше, іноді трохи додаю води. Все на око. До легкого коричневого кольору варю із золотистими шматочками груш. Дуже смачно. Шматочки – як фруктові карамельки. Кожна партія – у мене і новий смак, і колір. Закриваю в кілька заходів потроху. Рецепт Ірини Михалець

Компот з цілими грушами

У трилітрову банку накласти до верху грушки (хвостик залишити, а з іншого боку “дупку” вирізати), залити сиропом: на 1 л води – 300-400 г цукру, стерилізувати довго, не менше 40 хв, закрутити і вкутати. Рецепт Ірини Тютюнник
Спробуйте також приготувати:

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook