У лляному насінні міститься багато мікроелементів, марганцю, дієтичного волокна, жиру омега-3 і вітаміну B1. Лляне насіння допомагає знизити ризик розвитку раку, інсульту, діабету і серцевих захворювань.
Лляні насіння містить як нерозчинні, так і розчинні типи волокон
Столова ложка меленого лляного насіння містить 1,8 г омега-3 жирів, які так необхідні для здоров’я серцево-судинної системи.
Лляне насіння містить лігнано, фітоестрогени, відомі своїми антиоксидантними та протираковими властивостями. Вони блокують ферменти, які беруть участь у метаболізмі гормонів і впливають на ріст і метастазування пухлинних клітин.
Нещодавні дослідження показують: лляне насіння працює як профілактичний захід проти раку молочної залози, раку товстої кишки й раку передміхурової залози.
1. Серцево-судинні захворювання
Жири Омега-3 допомагають серцево-судинній системі, оскільки володіють протизапальними властивостями, вони знижують кров’яний тиск і регулюють серцебиття. Вони також можуть бути корисні для лікування серцевої недостатності та аритмії. Лігнано в лляному насінні зменшують накопичення атеросклеротичної бляшки на 75%.
Регулярне вживання лляного насіння також допомагає знизити рівень холестерину.
2. Діабет
Регулярне споживання лляного насіння допомагає поліпшити рівень цукру в крові.
3. Запалення
Жири Омега-3 в льняному насінні допомагають зменшити запалення, пов’язаних з астмою і хворобою Паркінсона, шляхом блокування виділення протизапальних засобів.
4. Симптоми менопаузи
Згідно з дослідженнями жінок в період менопаузи в 2007 році, вживання двох столових ложок меленого лляного насіння два рази в день зменшувало інтенсивність і частоту припливів. Жінки відчули різницю після вживання лляного насіння протягом тижня і отримали найбільшу користь протягом двох тижнів.
Рекомендується вживати 1-2 столові ложки сухого лляного насіння щодня.