Шипшина покращує роботу органів і зміцнює імунну систему. Це лікарська рослина широкого спектру дії.

Так, шипшина є чемпіоном за вмістом вітамінів А і С. Вона містить вітаміни групи В та вітамін РР. У ній знайдені вітаміни Е і К, а також цукор, пектини, дубильні речовини, мінерали (залізо, марганець, калійні і кальцієві солі). Насіння містить ефірні олії та слабкі жирні кислоти.

Як правильно заварювати шипшину / фото: ahaonline.cz

Загалом шипшина має широкий спектр лікувальних властивостей. Основні з них: тонізуючі, седативні, протизапальні, протимікробні, кровоспинні, в’яжучі, сечо- та жовчогінні, судинозміцнювальні, допомагає у виробленні еритроцитів, знижує кров’яний тиск.

Рослина – потужний антиоксидант, а стан шкіри, волосся, молодість організму, як відомо, залежить саме від цих речовин. До того ж, низька калорійність – усього 110 ккал на 100 г сухих ягід, дозволяє вживати відвари навіть при жорсткій дієті.

Шипшина від нирок застосовується при:

  • болю в нирках;
  • нирковокам’яній хворобі;
  • запаленні нирок;
  • атонії нирок;
  • пієлонефриті;
  • раку нирки.
Шипшина найбільш відома як засіб, що сприяє розщепленню каменів у нирках. Для цього використовують коріння або плоди шипшини.

Із коренів шипшини готують відвар. Лікувальний засіб приймають теплим по третині склянки 3 рази на день. Тривалість курсу — 1–2 тижні.

Простий засіб для очищення нирок — чай із плодів. Його настоюють у термосі близько 12 годин, потім вживають 2–3 рази на день після прийому їжі. Можна для підсолодження додати сироп шипшини або мед.

Навесні для нирок і організму корисним буде мультивітамінний чай із плодів шипшини, сухофруктів і ягід (горобина, брусниця, чорна смородина).

Є безліч рецептів із плодами шипшини при нирковокам’яній хворобі. До складу лікарського засобу, крім шипшини, можуть входити й інші компоненти з корисними властивостями.

При нирковокам’яній хворобі допоможе засіб на основі соку лимона, настою плодів шипшини і меду. По 200 г рідини і 200 г меду варять у закритому посуді на водяній бані 20–40 хвилин. Приймають по 1 ст. ложці 3 рази на день за півгодини до їди.

Для сечогінного ефекту при нефролітіазі вживають засіб на основі бруньок чорної смородини і настою плодів шипшини. Також настій плодів чагарнику, залежно від рецепту, поєднують із насінням дині, дикої моркви, травою польового хвоща, корою осики, квітками терну.

Засіб, який чинить сприятливий вплив на нирки і печінку, а також ШКТ, селезінку, — зцілювальний біостимулятор, приготовлений на основі плодів шипшини, сухофруктів, горіхів і меду. Для його приготування потрібно по 100 г:

  • плодів шипшини без насіння;
  • кураги;
  • висушених ягід смородини чорної;
  • горіхів ліщини;
  • кедрових горіхів;
  • волоських горіхів;
  • мигдалю;
  • чорносливу;
  • родзинок;
  • очищеного висушеного гарбузового насіння.

Компоненти перемішують і пропускають кілька разів через м’ясорубку. Додавши 1 кг меду, все перемішують до однорідної кашки. Готовий засіб приймають по 1–2 ст. л. 3 рази на день за 40 хвилин до або після обіду. Запивають суміш настоєм плодів шипшини або глоду.

Очищення печінки шипшиною

Шипшина має лікувальні властивості для печінки при таких захворюваннях:

  • хвороба Боткіна;
  • гепатит;
  • цироз печінки;
  • печінкові коліки;
  • закупорка протоків печінки;
  • рак печінки.

Шипшина — досить м’який засіб, що використовується для очищення печінки. Перед початком такої процедури потрібно зробити УЗД і отримати консультацію фахівця.

Для очищення печінки готують засіб на основі настою плодів шипшини і сорбіту. П’ють вранці натщесерце. Спочатку — настій із сорбітом, а через 20 хвилин — чистий. Снідати можна тільки через 45 хвилин. У цей час потрібно полежати, приклавши грілку до правого боку.

Сніданок повинен бути легким: фрукти або овочевий салат, горіхи, настій із малинового листя, смородини і шипшини. Дозволяється з’їсти шматочок підсушеного хліба. Доповненням до такої методики очищення повинна бути активна зарядка.

Очищення печінки таким методом потрібно проводити через день у шість підходів. Повторна процедура можлива через місяць.

При хворобах печінки настій шипшини вживають у чистому вигляді або з додаванням інших лікарських трав (причепа, цикорій, звіробій, шавлія, полин, безсмертник).

Чи є шкода від шипшини

Тривале вживання різних напоїв на шипшині може негативно відбитися на діяльності печінки. Найкраще комбінувати настої лікарських рослин: у такому разі вони не будуть набридати й організм зможе отримувати ширший спектр корисних речовин і мікроелементів.

Надмірне вживання шипшини може призвести до порушень з боку кровоносної системи, включаючи розвиток тахікардії, підвищення згортання крові. Якщо у людини є схильність до тромбоутворення, плоди шипшини слід виключити з раціону.

Корисні властивості плодів шипшини / фото: old-lekar.com

Як заварювати шипшину й зберегти вітаміни

Користь шипшини є неймовірно великою. Однак від того, наскільки ягоди шипшини правильно заварені, багато в чому залежить, скільки вітамінів та інших корисних речовин збережеться.

Заварювання свіжих ягід шипшини

Зі свіжих дозрілих ягід шипшини можна отримати найбільшу кількість корисних речовин.

Для приготування напою взяти 3-4 ст. л. плодів, ретельно вимити і проткнути кожну ягідку зубочисткою. Висипати підготовлені ягідки в скляну ємність і залити 500 мл гарячої води. Укутати і залишити на 40 хвилин настоюватися.

Коли час вийде, процідити настій через кілька шарів марлі, а використані плоди перекласти в каструльку, знову залити 500 мл гарячої води і кип’ятити 30 хвилин.

Отриманий таким чином відвар остудити, процідити і змішати його з настоєм.

Заварювання шипшини у термосі

Цей спосіб найпоширеніший. Термос бажано брати зі скляною колбою і не дуже великий – об’ємом не більш як два літри. Заповнити його цілими ягодами приблизно на третину або трохи менше. Якщо використовуються подрібнені, то на 1 л рідини потрібно 3-4 ст. л. плодів.

Залити шипшину гарячою водою, але не окропом. Закрити термос і дати ягодам настоятися. Цілим плодам для цього потрібно 8-10 годин, а подрібненим вистачить 2 годин, але можна залишити і довше.

Цілі ягоди можна заварити повторно один і навіть два рази, якщо вони досить великі і м’ясисті.

Напій з ягід шипшини на водяній бані

Викласти у приготовлену ємність 2 ст. л. подрібнених свіжих або сухих ягід шипшини, залити 500 мл гарячої води, накрити кришкою і помістити у каструлю більшого розміру, де вже кипить на слабкому вогні вода, та настоювати на водяній бані 15-20 хвилин. Потім остудити напій, процідити та пити впродовж дня для зміцнення імунітету й загального оздоровлення організму.