Середня вага ківі – 100 г. Велику частину фрукта становить вода – 84%. Також в ньому є білки (близько 1%), жири (менше 1%), вуглеводи (близько 10%). Фрукт цей низькокалорійний. Енергетична цінність одного середнього ківі – 48 ккал. Ківі – хороше джерело харчових волокон. Крім того, до його складу входить нікотинова кислота і різні цукри.
Ківі багатий на вітаміни, а саме: С, А, В1, В2, РР, В6, В12, Е, К1, D, а також бета-каротин. Цей плід містить клітковину, калій, кальцій, магній, пектин, фосфор, марганець, залізо, цинк, антиоксиданти і амінокислоти, фруктові та органічні кислоти. У ківі містяться ферменти, які сприяють розщепленню білків, нормалізують згортання крові, позитивно впливають на шлунково-кишковий тракт.
Ківі здатний виводити зайву сіль з організму, що корисно для її любителів. Пара ківі середнього розміру забезпечує 1/4 потреби нашого організму в фолієвій кислоті. Піридоксину у фрукті менше – 4% від добової норми. Цей вітамін потрібен вагітним, жінкам, які годують грудьми, а також дітям і літнім людям.
Ківі слід вживати при цукровому діабеті, тому що він має низький глікемічний індекс, і одночасно є смачним продуктом. Фрукт містить природний цукор, але в оптимальній кількості, що не порушує вуглеводні метаболічні процеси, і навіть має певну користь для діабетиків.
У чому користь шкірки ківі?
У шкірці ківі міститься безліч антиоксидантів. Тому ківі має протиракову, протизапальну і антиалергенну властивість. У шкірці в 3 рази більше антиоксидантів, ніж в самому плоді. Тому, можна їсти ківі прямо з шкіркою, попередньо видаливши волоски приладом для чищення моркви або тупим ножем.
Шкірка ківі, на думку європейських вчених, має антисептичні властивості, може допомогти при дисбактеріозі. Вважається, що завдяки шкірці ківі знищуються такі мікроби, як стафілокок і кишкова паличка.
Користь ківі для боротьби із зайвою вагою
Низька калорійність цього фрукта, вміст ферментів і ензимів, що розчеплюють жири і допомагають при схудненні. Дієтологи давно помітили, що ківі – джерело рослинної клітковини. У дрібних чорних насінинках є багато нерозчинної клітковини. Вона дозволяє нормалізувати травлення під час дієти, має невеликий проносний ефект. Розчинні харчові волокна, які також є у фрукті, легко вбирають воду, створюючи необхідний для втамування апетиту обсяг в шлунку.
Через те, що ківі допомагає нормалізувати травлення, дієтологи радять його їсти після всієї трапези. Ківі запобігає важкості в шлунку, а також допоможе ниркам. Вважається, що фрукт сприяє виведенню зайвої рідини з організму. Багато людей вживають його в їжу для зниження печії.
Існує навіть дієта на основі ківі. Основна ідея дієти полягає в споживанні низькокалорійних продуктів та обов’язкової норми – 5 ківі в день. Деякі фахівці рекомендують робити регулярно розвантажувальний день за допомогою ківі. Для цього потрібно з’їсти близько 1 кг цього фрукту протягом дня. Пити можна тільки негазовану воду.
Зміцнення імунітету
У фрукті є універсальний вітамін С. Тому, в холодну пору року і епідеміологічні періоди слід вживати 1-2 плоди ківі в день, щоб підвищити імунітет і захистити організм від вторгнення хвороботворних мікроорганізмів. Крім своєї основної властивості, аскорбінова кислота захищає клітини організму від пошкоджень, згубного впливу вільних радикалів, омолоджує організм і попереджає процес передчасного старіння.
Ківі при вагітності
Ківі – фрукт, незамінний для нормального перебігу вагітності. Цей факт обумовлений вмістом в ньому фолієвої кислоти, яка необхідна в процесі виношування плоду. Крім того, фолацін необхідний будь-якій людині для нормального кровотворення, росту здорових клітин, функціонування ЦНС і кори головного мозку.
Ківі для роботи нирок
Ківі виводить з організму надлишок солі, що значно покращує роботу нирок. Фрукт надає профілактику утворення каменів і піску в нирках, знижує ризик розвитку нефриту і пієлонефриту.
Ківі для краси
Екзотичний плід регулює пігментацію волосся, попереджаючи появу сивини. Велика кількість цинку, що міститься у фрукті, зміцнює нігті і волосся. Фрукт необхідний для здоров’я шкіри, покращує її колір і загальний стан, запобігає швидкому старінню, завдяки вітамінам А і Е, сконцентрованих в ньому. Речовина також регулює вироблення статевих гормонів.
Перед застосуванням будь-яких засобів народної медицини проконсультуйтеся з лікарем!