Шашлики – це не страва. Це подія, свято з виїздом на природу, невимушеним спілкуванням і відпочинком. І звісно, зі смачнючим ароматний шашликом! А щоб він вдався соковитим і ніжним, розкриваємо для вас деякі секрети його приготування: яке м’ясо обрати, як краще замаринувати, на чому і як смажити, щоб шашлик добре просмажився, але залишився соковитим.
Яке м’ясо обрати для шашлику?
- Для шашлику обирайте м’ясо, яке любите: свинину, баранину, курятину або телятину. Головне, щоб м’ясо було свіже, не заморожене. Із розмороженого м’яса шашлики будуть сухими.
- Якщо ви любите соковиті шашлики зі свинини, обирайте шию.
- Сьогодні супермаркети пропонують широкий вибір замаринованого м’яса і готового вугілля для приготування шашликів. Але цей варіант – для лінивих. Ми пропонуємо приготувати страву власноруч.
- Досвідчені кухарі радять не маринувати м’ясо з оцтом, інакше шашлики будуть сухі та жорсткі.
Як відрізнити розморожене м’ясо від охолодженого
Який маринад для шашлику приготувати?
Класичний маринад для шашлику – багато цибулі і спеції. Але якщо ви маєте бажання поекспериментувати, пропонуємо вашій увазі 10 рецептів найпопулярніших маринадів для шашлику:
- Гранатовий сік, перець, сіль, коріандр, порізана кільцями цибуля.
- Сухе вино, цибуля, сіль, перець, спеції.
- Цибуля, помідори, спеції, сіль.
- Кефір, білий хліб, цибуля, перець, сіль.
- Натертий лимон, лаврове листя, помідори, сіль, перець.
- Йогурт, товчений часник, сіль, сік лимона, кмин, коріандр, пекучий перець.
- Мінеральна вода із соком лимона, сіль, спеції.
- Пиво (можна безалкогольне), цибуля, сіль, спеції.
- Майонез, цибуля, сіль, спеції.
- Натерта на дрібній тертці цибуля, натертий зі шкіркою лимон, сіль, спеції.
Випитала секрет соковитого і м’якого шашлику. Виявилося, все просто: треба додати у маринад…
Як правильно маринувати шашлик?
- Шматки м’яса мають бути покриті маринадом, але не плавати у ньому.
- Маринувати ліпше на ніч, в емальованому або скляному посуді. Ставити у холодильник.
- Для жирного шашлику ліпше брати м’ясо з шиї, для менш жирного – вирізку.
- Нарізати шматками приблизно 4х4 або 5х5 сантиметрів.
- Різати треба ВПОПЕРЕК ВОЛОКОН, а не поздовж!
На чому смажити м’ясо?
- Найкраще – на традиційному мангалі. Його висота має бути такою, щоб м’ясо було над вуглинами заввишки 10–15 сантиметрів. Якщо нижче – підгоратиме, вище – не спечеться до готовності.
- На дні чи стінках мангала мають бути отвори для доступу повітря, інакше хорошого вугілля, а отже, і шашлику не вийде.
- Якщо нема мангала, можна викласти багаття з підручних негорючих матеріалів, скажімо, з цегли чи каміння.
- Ще один варіант: викопати ямку завглибшки 20, завдовжки 80 і завширшки 40 сантиметрів. Результат не гірший – вуглини можна буде розкласти рівномірно на дні.
- Шампури використовуйте будь-які. Головне, щоб ви могли рівномірно прокручувати нанизане м’ясо, і воно не обсовувалося і не прокручувалося на прутах.
Які дрова взяти для шашлику?
- Спеціалісти рекомендують використовувати виноградну лозу, деревину із плодових або листяних дерев.
- Категорично забороняються дрова з хвойних порід зі смолянистою деревиною.
- Для шашлику з птиці підійдуть дрова фруктових дерев; для баранини та свинини – вишневі, березові чи липові. Телятину найліпше смажити на березі, липі або фруктових дровах.
- Можна відразу купити готове вугілля, запаковане у паперові мішки. Достатньо лише розпалити маленьке вогнище, насипати вугілля, зачекати, поки воно розгориться, і смажити шашлики.
- Не користуйтеся бензином та керосином, щоб розпалити вогнище – інакше страву зіпсуєте шкідливими випарами.
Post Views: 32