Нині запікати нескладно – на допомогу прийшли фольга та рукави. У духовці можна готувати овочі, м’ясні страви, рибу, птицю, різноманітні рагу…
Отож, поради тим, хто вирішив здивувати рідних запеченою стравою:
– м’ясо не солять, якщо його запікають великим шматком;
– м’ясні котлети неодмінно панірують у борошні, що поглинає частину солі;
– до птиці додають сушені прянощі, бо сирі погіршують смак готової страви;
– рибу солять крупною сіллю, додають лавровий листок та цибулю;
– овочі запікають без жодних приправ – їх додають до готової страви.
Скільки ж треба тримати у духовці страву? Приблизний час запікання продуктів такий:
1 кг м’яса – 1 год – 1 год 15 хв;
1 кг риби – 20–30 хв;
1 кг великої картоплі – 20 хв;
1 кг птиці (курча, стегна) – 25–30 хв;
1 кг курки – 40 хв.
Найпростіше запікати яблука – їх мусово добре вимити, вирізати серцевину. Наповнити можна тим, що є напохваті: цукром, медом, домашнім сиром, посіченими бананами… Час запікання – 10 хв.
Запікають будь-яку рибу. Причому заморожену можна навіть не розморожувати (для цього в морозильній камері тримайте заздалегідь підготовлені шматки почищеної риби). Найкраще запікати не порційними шматками, а цілим філе. Перед запіканням рибу збризнути лимонним соком, посипати приправами, сіллю, обкласти кільцями цибулі й загорнути у фольгу (або ж помістити в рукав). Щоб фольга не прилипала, її змазують олією.
Шматки філе зазвичай запікаються 25 хв без перевертання. Урізноманітнити страву можна, якщо додати шматочки шампіньйонів, присмажені моркву та цибулю.